De la 1 ianuarie 2019 a crescut volumul de date ce pot fi consumate în roaming

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare va crește volumul de date (MB/GB) ce pot fi consumate în roaming în UE/SEE[1] fără aplicarea unor taxe suplimentare.

roamingTotodată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmează:

– de la 1 ianuarie 2019, scade cu 25% suprataxa pentru date, de la 6 la 4,5 Euro/GB;

– de la 3 ianuarie 2019, scade cu aproximativ 7% suprataxa pentru apelurile primite, de la 0,91 la 0,85 Eurocenţi/minut.

Tot începând cu data de 3 ianuarie 2019, nivelul maxim al suprataxei pe care RCS&RDS S.A. este autorizată să o perceapă propriilor clienți pentru apelurile primite în roaming în SEE, în condițiile prevăzute în Decizia președintelui ANCOM nr. 571/2018, scade de la 0,91 la 0,85 Eurocenţi/minut.

Când se aplică suprataxe datelor în roaming

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2019 volumul de consum rezonabil va crește cu 25% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maxim 6 Euro/GB (0,6 Eurocenţi/MB), dar începând cu 1 ianuarie 2019 aceasta va scădea la maxim 4,5 Euro/GB (0,45 Eurocenţi/MB), fără TVA.

Volumul de consum rezonabil în roaming în UE/SEE începând cu 1 ianuarie 2019

  1. în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, (extra)opțiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 4,5 Euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB: 2 x (prețul cu amănuntul pentru servicii mobile într-o perioadă de facturare (fără TVA) : 4,5 Euro)
  2. în cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma iniţial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plăteşte din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil al datelor se diminuează):  creditul rămas disponibil pe cartelă la intrarea în roaming în UE/SEE : 4,5 Euro

Calculator limită date „Roam like at home”: aplicație ANCOM

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget, accesibilă aici. Aplicaţia, care în prezent utilizează tariful de 6 Euro/GB valabil până la sfârșitul anului, va fi actualizată cu tariful de 4,5 Euro/GB începând cu data de 1 ianuarie 2019. Aplicația oferă rezultate relevante pentru toți utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepţia celor ai RCS&RDS S.A., operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum. Mai multe informații cu privire la „Roam like at home” sunt publicate în secțiunea dedicată acestui subiect, de pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informații utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informațiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *