După numai un an de la lansarea lui Galaxy S4, noul smartphone Samsung Galaxy S5 – lansat pe piaţa din România în luna aprilie 2014 – aduce un upgrade important modelului anterior – Galaxy S4 – cu imbunătăţiri vizibile ale designului, software-ului şi a camerei foto dar şi cu noutăţi de ordin practic, cum ar fi rezistenţa carcasei la apă şi la praf.
Samsung domină piaţa mondială de smartphone-uri şi e utilizatorul numărul unu al sistemului de operare Android după numărul de terminaluri. Chiar şi fără aceste îmbunătăţiri aduse noului S5, sunt convins că Samsung ar fi în stare să vândă milioane de unităţi.
Revenind la Galaxy S5, noul smartphone vine cu display extraordinar Full HD Super AMOLED, de 5,1 inchi versus display-ul de 5 inchi al lui S4, iar ca dimensiuni noul S5 este cu 5mm mai înalt, aproape 3 mm mai lat şi cu 0.2 mm mai lat faţă de S4. Din punct de vedere greutate, noul model este mai greu doar cu 15 grame faţă de predecesorul său.
Display-ul lui S5 este mult mai luminos decât S4, nu doar la interior, ci și în lumina directă şi puternică a soarelui. Ca idee, cu funcţia de auto-luminozitate pornită, ecranul se ridică la aproximativ 450 nit. În același timp, S5 este capabil să regleze intensitatea luminoasă până la un nivel de doi nit, în camere mai întunecate.
La această greutate, plus o grosime de numai 8,1 mm, Galaxy S5 este uşor de controlat şi nu rişti să îţi scape din mână. Asta se datorează carcasei, care deşi este realizată din plastic, este rezistentă la apă şi praf şi are rigurozităţile necesare ceea ce face ca telefonul să nu îţi alunece din mână. Spre deosebire de HTC One M8, cu carcasă din metal, care alunecă foarte uşor, iar pentru siguranţă este recomandat a se folosi doar cu o husă.
Apropos de rezistenţa la apă, noul S5 rezolvă o problemă practică destul de întâlnită la utilizatorii de telefoane, în general, şi anume riscul de a deteriora telefonul din cauza transpiraţiei, a expunerii acestuia la precipitaţii sau a accidentelor nefericite. Mai mult, noul Galaxy S5 poate fi scufundat în apă la o adâncime de 1m, timp de o jumătate de oră fără să se deterioreze. Deci, se pot realiza inclusiv filmări scurte, în apă.
GS5 dispune de un mod extrem de economisire a energiei denumit „Ultra power saving mode” care promite o economie de energie atunci când bateria este la un nivel foarte scăzut şi mai ai nevoie să efectuezi un apel sau să trimiţi/primeşti un e-mail. Când este activată această caracteristică, tema telefonului se schimbă într-una simplă, în tonuri de gri, luminozitate scade şi se restricționează cele mai multe dintre aplicații, rezervând bateria doar pentru sarcinile de care ai nevoie, în caz de urgență.
Camera foto
Camera foto de 16 megapixeli are focalizare automată rapidă (autofocusul de până la 0,3 secunde – cel mai rapid de pe piaţă) şi este foarte bună pentru imaginile surprinse în mişcare. Tehnologia HDR (ton bogat) oferă posibilitatea realizării unor imagini mai luminoase şi mai vii, indiferent de condiţii. Şi în loc să dezvoltăm calităţile camerei de pe Galaxy S5, la nivel teoretic, mai bine vă arătăm câteva exemple de fotografii realizate cu acesta, în timpul sesiunilor de testare:
Tehnologia Download Booster oferă o conectivitate îmbunătăţită, viteză accelerată de download prin combinarea LTE şi Wi-Fi ce permite utilizarea simultană a conexiunii LTE (3G sau 4G) şi Wi-Fi. Atunci când ai de instalat o aplicaţie sau de urcat un video pe Youtube sau de salvat un film de pe Facebook, să zicem, această tehnologie este de mare ajutor.
Noul Galaxy foloseşte un micro SIM, spre deosebire de noul HTC One (M8) care are nano SIM, diferenţă pe care nu o agreez foarte tare. Ştiu că ne îndreptăm către „nano”, se tot micşorează totul, dar de ce nu sunt aliniate aceste diemensiuni, între producătorii mondiali de smartphone-uri? Este destul de neplăcut atunci când treci de la un telefon la altul şi eşti nevoit să schimbi şi SIM-ul.
Cu un procesor de 2.5GHz quad-core, 2GB de RAM și un GPU Adreno 330 578MHz, GS5 este previzibil puternic, mai puternic şi de cât HTC One (M8) şi nici nu se încălzeşte la fel de tare precum M8-ul, la o folosire intensivă. Chiar nu am dorit să fac prea multe comparaţii între Galaxy S5 şi HTC One (M8) însă – deocamdată – nu există alt device cu care poate fi comparat.
După părerea mea, până la testul complet cu Sony Xpedia Z2, Galaxy S5 rămâne cel mai performant smartphone de pe piaţă, urmat de HTC One (M8). Şi asta înainte să apucăm să testăm noul LG G3 şi cu câteva luni înante de iminenta lansare al mult aşteptatului iPhone 6.
Dispozitivul purtabil Samsung Gear 2
Alături de smartphone-ul Samsung Galaxy S5 am testat şi dispozitivul purtabil Samsung Gear2, ce poate fi conectat cu S5 prin bluetooth, cu ajutorul unei simple aplicaţii. Pe scurt, Gear 2 îţi uşurează enorm procesul de folosire al telefonului. Astfel, prin intermediul lui Gear 2: poţi răspunde la apeluri sau poţi forma, poţi vedea SMS-urile şi e-mail-urile, poţi gestiona fişierele audio, inclusiv volumul în căşti.
Alte funcţii: ceas, pedometru, reportofon, telecomandă pentru TV, iar în plus poate face chiar poze şi filme sau poate măsura numărul de bătăi pe minut. Nu în ultimul rând, cu ajutorul lui Gear2 îţi poţi găsi telefonul Samsung Galaxy S5 rătăcit prin casă sau birou.
Preţ – în jur de 800 de lei.
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.
Pingback: Electro-sinteza săptămânii 21 - 25 iulie
Pingback: Electro-Sinteza săptămânii 28 iulie - 1 august
Pingback: Romtelecom și COSMOTE România vor dezvolta infrastructura națională de internet de mare viteză în zonele rurale
Pingback: Review smartphone Sony Xperia Z2
Pingback: Sony xperia z2 review | Iftimia Roberto