Studiu Kaspersky Lab: Smartphone-urile ne distrag atenția și ne scad eficiența la serviciu

Chiar dacă smartphone-urile sunt extrem de folositoare pentru verificarea e-mail-ului sau îndeplinirea anumitor sarcini urgente de serviciu, atunci când utilizatorii sunt pe drum, în realitate, ele scad productivitatea atunci când aceștia lucrează de la birou. Acestea sunt concluziile unui experiment psihologic realizat de Universitățile din Würzburg și Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab. 

Kaspersky LabExperimentul a dezvăluit o legătură între nivelul de productivitate și distanța dintre participanți și smartphone-urile lor. Atunci când le-a fost luat telefonul, performanța a crescut cu 26%. Experimentul a testat comportamentul a 95 de persoane, cu vârste între 19 și 56 de ani, în cadrul laboratoarelor universităților din Würzburg și Nottingham-Trent. De asemenea, s-a avut în vedere să existe condiții similare pentru experiment și un număr comparabil de femei și bărbați în toate laboratoarele.

Cercetătorii le-au cerut participanților să se supună unui test care să le determine gradul de concentrare, în patru circumstanțe diferite: cu telefonul fie în buzunar, fie pe birou, închis într-un sertar sau scos de tot din încăpere. Rezultatele sunt interesante – cele mai slabe scoruri au fost obținute atunci când telefonul se afla pe birou, iar cu fiecare obstacol în plus între participanți și smartphone-urile lor, performanța obținută a crescut, În ansamblu, rezultatele testelor au fost cu 26% mai bune atunci când telefoanele au fost eliminate din încăpere.

Contrar așteptărilor, absența smartphone-ului nu i-a făcut pe participanți să devină agitați. Nivelul de anxietate a rămas constant pe tot parcursul experimentelor. Totuși, în general, femeile au fost mai agitate decât bărbații, determinându-i pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absența smartphone-urilor), dar poate fi influențat de gen.

Rezultatele experimentului sunt corelate cu cele ale unui studiu mai vechi – denumit “Amnezia digitală la serviciu”. În cadrul acestuia, Kaspersky Lab a demonstrat că dispozitivele digitale pot avea un impact negativ asupra nivelului de concentrare. Studiul arăta, de exemplu, că luarea de notițe pe un dispozitiv digital, în timpul întâlnirilor, diminuează capacitatea de înțelegere a ceea ce se întâmplă, efectiv, în cadrul acelei întâlniri.

“În locul unui acces permanent la smartphone-uri, productivitatea angajaților ar putea crește dacă aceștia ar avea numite perioade “fără smartphone”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, la Kaspersky Lab.

În ultimii doi ani, Kaspersky Lab a făcut mai multe cercetări privind efectele sociale ale vieții digitale și asupra modului în care aceasta îi face pe utilizatori mai vulnerabili la infracționalitatea cibernetică.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky Lab, precum și 270.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din electro-retail în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 479 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » studii de piata » Studiu Kaspersky Lab: Smartphone-urile ne distrag atenția și ne scad eficiența la serviciu
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.