Romania are cel mai scăzut procentaj de utilizatori constanți de Internet din Uniunea Europeană

Profilul României în 2016, conform Comisiei Europene, arată că în România se înregistrează cel mai scăzut procentaj de utilizatori constanţi de Internet din Uniunea Europeană – 48% şi, mai mult decât atât, 39% din populaţie nu utilizează niciodată Internetul.

studiu internetÎn ceea ce priveşte integrarea tehnologiei digitale în activitatea curentă a companiilor, mai puţin de 10% din firme utilizează tehnologia cloud şi mai puţin de jumătate dintre acestea sunt prezente pe web.

Acestea sunt câteva dintre aspectele care au făcut obiectul celei de-a două ediţii a conferinţei regionale privind drepturile de proprietate intelectuală „Intellectual Property (IP) în the Digital Economy for Small and Medium-sized Enterprise” organizată în perioada 21-22 septembrie 2017 de către Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală (OMPI), în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Dezbaterea a urmărit să aducă încă o dată în discuţie rolul important pe care îl joacă protejarea drepturilor de proprietate intelectuală în contextul în care tot mai multe studii atestă potenţialul de creştere sporit al industriilor creative faţă de alte sectoare ale economiei. În conformitate rezultatele raportului elaborat de către experţii Forumului Economic Mondial – „Future of Jobs” – în 2020, creativitatea va ocupă locul 3 în Top 10 abilităţi şi competenţe necesare, pentru a face faţă celei de a patra revoluţii industriale (după ce în 2015 se situa abia pe locul 10).

Având în vedere că promovarea industriilor creative reprezintă unul dintre cele 10 sectoare prioritare ale României incluse în Strategia Naţională privind Competitivitatea 2014-2020, încă din anul 2010, Guvernul României şi-a exprimat disponibilitatea de a găzdui un Birou Extern al OMPI.

România este singurul stat membru al UE şi al Grupului Statelor Central Europene şi Baltice (CEBS) care a transmis o astfel de solicitare oficială şi a depus dosarul de candidatura pentru a găzdui, la Bucureşti, un Birou extern OMPI, începând cu perioada 2018/2019.

În opinia noastră, crearea unui Birou al OMPI la Bucureşti ar reprezenta un important succes pentru România, atât din perspectiva imaginii, cât şi a paşilor care trebuie făcuţi, şi în continuare, în acest domeniu. Universitatea Româno-Americană s-a implicat, alături de ORDA şi OSIM, în acest demers şi îşi propune să contribuie şi pe mai departe la o mai bună diseminare şi înţelegere a problematicii referitoare la drepturile de proprietate intelectuală, indepenedent de existenţa, sau nu, a acestui Birou al OMPI la Bucureşti. În contextul în care economia digitală face că tot mai multe bunuri sau servicii pe care le folosim în viaţă de zi cu zi să fie din ce în ce mai complexe şi, totodată, mai intensive în drepturi de proprietate intelectuală, considerăm că o mai bună informare a reprezentanţilor companiilor, dar şi a publicului larg şi cu privire la aceste aspecte nu poate decât să se constituie într-o contribuţie pozitivă pentru domeniu aflat în discuţie, dar şi pentru economie, în ansamblul său”, a declarat Ovidiu Folcuţ, Rectorul Universităţii Româno – Americane.

Rolul internetului și domeniului digital în prosperitatea economică a României

În România, internetul şi, în general, tot ceea ce ţine de domeniul digital contribuie activ la dezvoltarea unor noi modele de afaceri. Conform Brainbench, România se situează pe locul 5 în lume privind aptitudinile în suport tehnic pentru computere, suport tehnic de tip help desk şi de reţea, telecomunicaţii, comunicaţii LAN/WLAN, design de reatea, ASP.NET, HTML, PHP, concepte de dezvoltare web şi multe altele. România este lider în Europa şi ocupă locul al şaselea în lume în ceea ce priveşte numărul de specialişti IT certificaţi, cu peste 100.000 de reprezentanţi.

În perioada 1990 – 2016, în România, au fost fondate peste 35.000 de companii IT, peste 70% dintre acestea în ultimii 10 ani. În plus, companii de renume că Intel, Motorola, Sun Microsystems, Boeing etc. au deschis centre de cercetare şi dezvoltare software în România, iar primele două companii din lume în domeniu, Microsoft şi Oracle au deschise filiale cu câteva mii de angajaţi fiecare.

Şi industria jocurilor este una prosperă, cele mai mari studiouri în domeniu că Ubisoft, Electronic Arts (EA), Gameloft, King Digital Entertainment, Mobility Games or FUN Labs fiind prezente în România cu importante filiale, unele cu peste 1.000 de angajaţi. În anul 2015, România s-a situat pe locul 2 în topul ţărilor din Europa Centrală şi de Est în privinţa veniturilor din industria jocurilor video (după Polonia).

În domeniul industriei muzicale, în România există servicii muzicale online (download şi streaming) care facilitează accesul publicului în mod legal la repertoriul naţional şi internaţional. Dintre serviciile utilizate cu precădere, alături de cunoscutele YouTube, Apple, Google Music Play, sunt de asemenea, create, dezvoltate şi operate că modele de afaceri autohtone companii că Zonga, Trilulilu, Getmusic.ro.

Peste 70% dintre utilizatori folosesc internetul pentru Facebook și alte rețele de socializare

O analiză a comportamentului consumatorului în ceea ce priveşte utilizarea internetului, arată că scopul personal primează. Astfel, conform Barometrului de Consum Cultural privind distribuţia frecvenţei de utilizare a internetului în diferite scopuri, în funcţie de gen şi mediu de rezidenţă, la nivel naţional (în 2016), pe primul loc se situează reţelele de socializare. Astfel, 76% dintre femei şi 71% dintre bărbaţi au răspuns că utilizează internetul în acest scop, pe locul secund situându-se motivele profesionale, într-o proporţie de 46% femei şi 41% bărbaţi, în timp ce 39%, respectiv 43% folosesc mediul online pentru a ascultă muzică.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din electro-retail în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 479 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » studii de piata » Romania are cel mai scăzut procentaj de utilizatori constanți de Internet din Uniunea Europeană
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.