Vânzările globale de smartphone-uri au ajuns la 522 miliarde de dolari în 2018

Cu o cotă de piață de 44%, smartphone-urile, telefoanele mobile şi wearables încă reprezintă principalul motor de creștere într-o piață globală a bunurilor de folosință îndelungată de 1,2 trilioane de dolari. Deşi cererea globală pentru smartphone a scăzut cu 3% în 2018, la 1,44 de miliarde de unități, vânzările rămân pe val şi au ajuns la 522 de miliarde $. Aceste concluzii sunt lansate de GfK cu ocazia Mobile World Congress 2019 din Barcelona.

smartphoneSmartphone-urile s-au vândut bine și în 2018. În cifre, echivalează cu o creştere de 5% (522 de miliarde $). Cu toate acestea, cererea pentru smartphone-uri în 2018 a scăzut cu 3 procente la 1,44 de miliarde de unități vândute la nivel mondial faţă de 2017. Smartphone-urile reprezintă cea mai importantă categorie din totalul pieței mondiale anul trecut.

Cota de piață este de aşteptat să crească cu un procent în 2019. Cifrele pentru T4 2018 arată o tendinţă similară. Aproximativ 375 de milioane de smartphone-uri (mai puțin cu 7%) au fost vândute la nivel mondial comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, la o valoare de 144 de miliarde $.

În timp ce categoria premium continuă să fie motorul de creștere, lipsa de inovații își spune cuvântul

Doar aproximativ 12% (de la 9% în 2017) dintre smartphone-uri vândute în 2018 au avut un cost de peste 800 de dolari pe unitate. Pe segmentul mediu de preț (150 – 400 de dolari) continuă să se ducă o luptă acerbă, cu 46% din vânzările globale (de la 44% în 2017).

Convergența tehnologică permite experiențe mai bogate

Studiul GfK Consumer Life arată că obiceiurile de consum se schimbă atunci când vine vorba despre produsele pe care le deținem. Consumatorii „preferă să posede mai puţine produse, dar de mai bună calitate” pentru care sunt dispuși să plătească preţuri premium și „prețuiesc mai mult experienţele decât deținerea de bunuri”. Fie că este vorba despre dimensiunea memoriei, a ecranului sau o camera cu mai mulți megapixeli, aceste inovaţii nu aprind imaginaţia consumatorilor şi nu stimulează cererea.

Igor Richter, expert telecom la GfK spune: „Studiul nostru arată că, deşi noile caracteristici ale smartphone-urilor aduc performanţe comparabile cu cele ale laptop-urilor, aceste specificații high-end încă mai au nevoie să fie convertite în experiențe noi. Jocurile high end au dominat industria PC şi reprezintă în prezent o sursă majoră de creştere.

Cu toate acestea, există un potenţial neexploatat pentru jocuri mai provocatoare pentru smartphone. În ciuda ecranelor mai mici în cazul smartphone-urilor în comparaţie cu cele ale PC-urilor, procesoarele mai rapide, display-urile cu rezoluție bună şi capacitatea superioară a bateriei fac aceste smartphone-uri ideale pentru a oferi experiența de gaming on the go. Acest lucru explică de ce 55% dintre utilizatorii de smartphone din întreaga lume au jucat jocuri pe smartphone-ul personal în ultimele 30 de zile.”

Wearables au continuat tendința puternică de creştere, cu +35% în valoare. Creșterea a fost susținută de smartwatch-uri cu cartelă SIM care reprezintă cea mai mare parte din valoarea vânzărilor din cadrul categoriei – 17%, de la 8% în 2017.

Cerere în creștere în Europa Centrală si de Est și Asia, declin în China

Piața chineză este cea mai mare consumatoare de smartphone-uri la nivel mondial, cu atât mai mult cu cât reprezintă țara de origine pentru branduri locale care devin globale. 40% dintre mărcile chinezești de smartphone au fost cumpărate în afara Chinei în 2018, cu 31% mai mult decât în 2016. Declinul cererii din China în T4 2018 (-27% din valoarea vânzărilor) are un impact semnificativ asupra cifrelor globale. Cererea a continuat să crească în țările emergente din Asia* (+13%) şi Europa Centrală și de Est (+3%), ceea ce a compensat doar parţial declinul din China în T4 2018.

Metodologia studiului smartphone GfK

Această cercetare este bazată pe datele finale de vânzări înregistrate de GfK la punctele de vânzare la nivelul întregului an 2018. Dimensiunea pieței este calculată prin monitorizarea punctelor de vânzare din 75 de țări, cu actualizări săptămânale şi lunare de date.

Piața bunurilor de folosință îndelungată include sectoarele Telecom, electocasnice mici și mari, IT și electronice.

Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din electro-retail în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 477 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » studii de piata » Vânzările globale de smartphone-uri au ajuns la 522 miliarde de dolari în 2018
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.