Peste 6.000 de elevi și profesori din zona rurală sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile digitale prin proiectul „Școala din Valiză”

În urmă cu un an și jumătate, a fost lansat proiectul „Școala din Valiză”, finanțat de Fundația Vodafone România și desfășurat de către Fundația World Vision România, în zece școli din mediul rural din județele Vaslui, Ilfov, Ialomița, Cluj, Brașov și Vâlcea.

VodafoneAcesta constă într-o platformă de e-learning – www.scoaladinvaliza.ro – și o valiză mobilă dotată cu echipamente de tehnologie. Proiectul s-a extins considerabil în anul 2019, ajungând de la 3.700, la 8.000 de beneficiari. 

Conform unui studiu realizat de World Economic Forum, deși roboţii şi automatizarea ar putea duce la dispariţia a circa 75 de milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani, noua diviziune a muncii între oameni, roboţi şi algoritmi ar putea crea 133 de milioane de alte noi joburi. Fundația Vodafone România și Fundația World Vision România consideră că cea mai importantă investiție pentru viitor este cea în educația copiilor, în pregătirea noilor generații pentru a face față unei lumi dominate de tehnologie, aflată în continuă transformare. 

Prin proiectul „Școala din Valiză”, se urmărește dezvoltarea abilităților digitale ale profesorilor și elevilor din școlile primare și gimnaziale din zona rurală, prin folosirea unei platforme de e-learning – www.scoaladinvaliza.ro și a unei valize tehnologice mobile – „Instant Classroom‟. Valiza cuprinde câte un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un videoproiector, un sistem audio, o soluție încorporată de încărcare a echipamentelor, un router wi-fi încorporat și un modem 4G. Cu ajutorul tehnologiei, profesorii predau lecții interactive pentru toate materiile. 

Anul acesta, în proiect au intrat încă două școli, iar acum 5.770 de elevi (față de 2.400, în 2018) și 320 de profesori (față de 200, în 2019) sunt înscriși pe platforma www.școaladinvaliză.ro. În plus, au fost create 650 de lecții digitale în 2019, comparativ cu 370 în 2018. 

Rezultatele de mai sus dovedesc faptul că folosirea tehnologiei în scop educativ transformă experiența de învățare a elevilor, copiii merg cu drag la ore, sunt mult mai atenți și rețin informațiile mai repede. Acest lucru se datorează faptului că orele au devenit mai interactive, elevii având oportunitatea de a interacționa mai mult cu colegii și profesorii lor, aceștia sunt acum mai creativi și mai conectați la procesul de învățare.

„Îmi place foarte mult că folosim valiza la ore, mai ales că vreau să mă duc pe partea asta mai departe în carieră, în IT, să învăț mai multe. Momentan învăț puțină programare”, a spus Andrei, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Nr.1 din Afumați. 

Pe lângă pregătirea elevilor cu ajutorul tehnologiei, proiectul asigură și formarea digitală a profesorilor prin cursuri, webinarii și sprijin în crearea de lecții, precum și suport tehnic lunar. Folosirea platformei de e-learning și a valizei la oră îmbunătățesc și definesc mai bine stilul de predare al profesorilor. Aceștia își dezvoltă diferite abilități, cum ar fi flexibilitatea, pentru că își pregătesc singuri lecțiile online în funcție de nivelul fiecărei clase, și creativitatea, prin crearea de conținut direct în platformă. De asemenea, acest mod de predare îi ajută pe profesori să se organizeze mai bine la clasă, anumite activități birocratice pe care le făceau anterior fiind eliminate, și chiar să aibă o evidență mai bună a nivelului de pregătire al elevilor prin rapoartele centralizate în platformă referitoare la punctajele obținute de aceștia la diferite teste.

Din reacțiile lor am văzut că sunt încântați. Este evident că este un obiect pe care ei îl folosesc, mai mult decât cartea uneori, în ziua de astăzi. Și atunci, de ce să nu-l folosească și în procesul de învățare?”, a declarat Mădălina Sebe, profesor la Școala Gimnazială Nr.1 din Afumați.

„Nu putem fi contra vântului. Iar copiii, elevii, sunt născuți în era asta și atunci e bine să ne adaptăm și să încercăm să folosim tehnologia astfel încât să avem beneficii și rezultate bune de pe urma ei.”, a declarat Valentina Dana Marcu, director la școala Gimnazială din Sinești.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.132 de programe derulate de 730 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut aproape 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 30 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În aproape 30 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din electro-retail în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 488 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Telecom » Peste 6.000 de elevi și profesori din zona rurală sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile digitale prin proiectul „Școala din Valiză”

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.