Numărul total al conexiunilor la internet a crescut cu 7% în 2013, la 3,8 milioane

  • de

Numărul total de conexiuni de acces la internet broadband (bandă largă) la puncte fixe a atins, în 2013, 3,8 milioane, în creștere cu 7% față de anul anterior, iar 60% dintre abonamentele de internet fix, contractate de către persoanele fizice, permit viteze de transfer al datelor de cel puțin 30 Mbps, potrivit raportului anual publicat ieri de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații ANCOM.

internetAstfel, din numărul total de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor persoane fizice, în creștere cu 8% comparativ cu anul 2012, în timp ce numărul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a menținut constant, la 340.000.

Pe de altă parte, rata de acoperire a conexiunilor de acces la internet fix broadband la 100 de locuitori a fost de 18,8%, în creștere cu 1,2%. De asemenea, rata de acoperire la 100 de gospodării a crescut, în 2013, cu 3,4%, până la 46,2%.

Conform datelor statistice, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ un milion erau instalate în mediul rural, înregistrând o creștere cu 13% față de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate în mediul urban, în creștere anuală cu 5%.

În ceea ce privește infrastructura de acces la utilizatorul final, anul trecut a fost marcat de creșteri în cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate. Conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% față de sfârșitul anului 2012), conexiunile care utilizează cablu coaxial au atins valoarea de 540.000 (+18% față de sfârșitul anului 2012), în timp ce conexiunile care utilizează tehnologie xDSL, pe suport de cupru, au depășit valoarea de un milion (+4%, față de sfârșitul anului 2012).

În plus, 97% din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implică utilizarea fibrei optice până la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar până la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps.

Sursa: Agerpres

Foto

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *