Aproape 60% dintre utilizatorii de internet din România, botezaţi de Google „Homo Smartphonicus”, accesează informaţii în mediul online direct de pe telefoanele inteligente pe care le deţin, conform studiului Google „Internetul mobil în viaţa de zi cu zi”, realizat între utilizatorii de internet mobil din patru ţări din Europa Centrală şi de Est, respectiv România, Ungaria, Cehia şi Slovacia.
Dependenţa de smartphone nu este atât de pregnantă în Ungaria, Cehia şi Slovacia, ţări în care portofelul, nu smartphone-ul, este pe locul întâi între lucrurile fără de care o persoană nu pleacă de acasă.
„Accesatul internetului de pe smartphone este un obicei intrat în rutina matinală a lui Homo Smartphonicus. Aproape 60% dintre utilizatorii de internet mobil fac acest lucru dimineaţa, până să plece de acasă. Mai mult, o treime îşi verifică smartphone-ul imediat după ce se trezesc.
Homo Smartphonicus îşi începe ziua pe telefon şi continuă la fel, dependent de conexiunea de internet mobil şi instrumentele pe care i le oferă smartphone-ul. 43% spun că utilizează smartphone-ul (în alt scop decât a telefona) oricând în timpul zilei, în timp ce aproape jumătate (47%) spun că verifică smartphone-ul de câteva ori pe zi. Ponderea celor care utilizează smartphone-ul doar în timpul liber este foarte mică: doar 5%”, reiese din concluziile cercetării Google.
De asemenea, mai mult de jumătate (54%) dintre românii deţinători de telefoane inteligente susţin că ţin terminalul în buzunar sau în geantă, în timp ce 42% „la îndemână” (pe birou sau pe masa pe care mănâncă). Cea mai mare parte a celor chestionaţi au declarat că verifică orice notificare a telefonului, iar 44% le verifică cel puţin pe cele mai importante.
În topul celor mai importante aplicaţii/funcţii cu alerte sonore de pe telefonul unui Homo Smartphonicus din România se află: SMS-ul (84%), aplicaţia de Facebook (64%), e-mail-ul (59%), aplicaţiile de comunicare, precum Skype sau WhatsApp (52%) şi jocurile (22%).
În timp ce la capitolul social media, distracţia principală pentru utilizatorii români de smartphone este Facebook-ul, pentru reprezentanţii Homo Smartphonicus din Ungaria, Cehia şi Slovacia, respectiva reţea de socializare se situează abia pe locul 3, după SMS şi e-mail.
Potrivit studiului, cei mai mulţi dintre românii utilizatori de internet mobil (36%) spun că verifică smartphone-ul de fiecare dată când primesc o notificare, atunci când sunt la întâlnire cu prietenii, în timp ce aproape un sfert (23%) nu se ating de smartphone în acele momente. Pe de altă parte, în alte ţări, obiceiurile Homo Smartphonicus diferă, în sensul în care cea mai mare parte a celor din Ungaria nu-şi verifică smartphone-ul deloc, în timp ce în Cehia şi Slovacia obiceiul cel mai întâlnit este să verifici smartphone-ul când ajungi şi când pleci.
Nici atunci când merg la culcare, românii nu se desparte de smartphone, 51% dintre aceştia afirmând că atunci când nu pot dormi ‘navighează’ pe telefon, pe post de ‘medicament’ împotriva insomniei. Nu la fel se tratează restul reprezentanţilor genului Homo Smartphonicus din celelalte ţări. Astfel, în Ungaria, tratamentul preferat pentru insomnie este televizorul, iar cehii şi slovacii stau întinşi în pat, aşteptând să adoarmă.
Studiul Google ‘Internetul mobil în viaţa de zi cu zi’ a fost realizat de IQS Online, în luna mai 2015, pe 800 de utilizatori de internet mobil, cu vârste peste 15 ani, din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Din acest eşantion, 95% utilizează smartphone-ul, iar 54% tableta. În plus, marea majoritate (79%) a utilizatorilor de internet mobil se conectează atât prin Wi-Fi, cât şi prin servicii de internet mobil de la furnizorul de servicii de telecomunicaţii la care sunt clienţi.
Conform studiului Consumer Barometer, 46% dintre români au smartphone, iar 23% deţin o tabletă.
Sursa: Agerpres.ro
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.