Camera compactă Sony Cyber-shot HX300 este alegerea ideală pentru a capta cele mai frumoase momente alături de familie, excelentă pentru deplasările din vacanţă. Nu este pretenţioasă, este foarte intuitivă, uşor de mânuit şi are un atu greu de egalat: puternicul zoom-ul optic de 50x. În plus, nu ai nevoie să cari alte obiective. Dacă ar fi să rezum doar într-o singură propoziţie toate caracteristicile camerei Sony HX300, aş spune că „această cameră m-a învăţat să fotografiez”.
Aspect şi manevrabilitate
Prima impresie atunci când apuci camera Sony HX300 este că ţi se lipeşte – efectiv – de mână, în primul rând datorită formei, având toate comenzile la îndemână, iar în al doilea rând datorită suprafeţei speciale, din cauciuc, ce face priză cu mâna, înlăturând posibilitatea ca aceasta să alunece. Pe scurt: este foarte confortabil.
Nu este o cameră foarte grea, având doar 623 g. Dimensiuni cameră: Lăţime (MM) 129,6; Înălţime(MM) 93,2; Adâncime (MM) 103,2
Dimensiuni display: 3,0” (7,5 cm) (4:3)/921.600 de puncte/Xtra Fine/TFT LCD. Apropos de display, o caracteristică a acestuia care îmi place foarte tare este că este modular: pentru poze făcute de la înălţime sau de la nivelul şoldurilor. Este adevărat că se roteşte doar pe o singură axa, pe verticală, dar este arhi suficient.
Bliţul este încorporat şi poate fi activat manual. De puţine ori, însă, am fost nevoit să activez bliţul, captura detaliilor fiind una foarte clară şi în cele mai slab luminate scene.
Din punct de vedere aspect, aduce cu o cameră profesionistă DSLR dar nu e, experienţa, însă, de fotografiat aduce foarte mult cu cea a unui DSLR. Zoom-ul optic de 50x face toţi banii. E rapid, are dublu control, atât direct, prin inelul manual, cât şi prin comanda de lângă declanşator şi are o claritate foarte mare, obiectivul Carl Zeiss Vario-Sonnar spunându-şi cuvântul. Aş putea să vă mai povestesc despre acest zoom sau mai bine vă arăt, mai spre finalul articolului, câteva poze.
Caracteristici
Sony HX300 are nu mai puţin de 20,4 megapixeli ce conferă imagini clare şi detaliate. Obiectiv 24–1200 mm
Cu ajutorul discului selector poţi să faci setările potrivite pentru a realiza fotografia dorită. Eu l-am folosit cel mai mult pe modul Auto Inteligent care recunoaşte o gamă amplă de scene şi ajustează automat setările. Pe lângă modul Auto Inteligent, mai are modurile:
(i) Auto inteligent – reglare expunere cu setări automate
(i+) Auto reglare superioară – realizare fotografie clară, cu reduceri automate de imagini neclare şi interferenţe
(P) Expunere automată cu setări reglabile
(A) Fotografiere cu deschiderea diafragmei – setare manuală valoare diafragmă
(S) Timp de expunere – setare manuală
(M) Fotografiere cu expunere manuală – setare manuală timp expunere şi valoare diafragmă
(MR) Mod reapelare memorie – reapelează setări înregistrări şi reia înregistrarea
(iFoto) Foto panoramică prin balans – realizare foto panoramică cu parcurgere orizontală a scenei. Iată câteva imagini panoramice:
(M) Modul film
(3D) Imagine statică 3D – fotografiază imagini care pot fi afişate pe TV 3D, în 3D
(SCN) Selectare mod scenă optimă pentru diferite medii:
– piele fină – fotografiere ten mai frumos (Sara)
– defocalizare fundal – fotografiere cu defocalizarea fundalului(mar si Twizy)
– instantaneu estompat – fotografiere subiect cu fundal estompat (cana cu McCafe)
– anti-neclaritate în mişcare – reduce neclaritatea la fotografierea în lumină difuză, fără blitz
– peisaj – fotografiere peisaje cu focalizare la distanţă
– corecţie contrejour HDR – corectează detalii umbră şi părţi iliminate pentru aspect natural
– portret nocturn – fotografiere portrete pe lumină difuză cu blitz
– scenă nocturnă – fotografiere scenă cu lumină difuză, cu trepied
– scenă de seară, fără trepied – fotografiere scenă cu lumină difuză, cu reducere de zgomot şi fără trepied
– sensibilitate înaltă – fotografiere fără blitz, în lumină difuză şi cu reducerea neclarităţii
– specialităţi culinare – fotografierea naturală a mâncărilor
– animal de companie – fotografierea animalelor de companie cu setare optimă (Pisi)
– plajă – fotografiere scenă ţărm cu albastru intens
– zăpadă – fotografiere scene albe, cu luminozitate mare
– artificii – fotografiere scenă artificii
– înregistrare avansată sport – setează focalizarea în aşteptarea mişcarii subiectului
Efectul de acuarelă
Ce distracţie am avut cu efectul de acuarelă! Direct de pe cameră, poţi adăuga până la 9 efecte, efectul de acuarelă fiind – de departe – favoritul meu. Pentru exemplificare, o să câte trei poze, formate din poza normală, poza stilizată (efectul de poster) şi poza la care am adăugat efectul de acuarelă:
Aici m-am jucat un pic cu focusul:
Iată câteva fotografii nocturne (preferatele mele) unde se vede foarte clar captura detaliată, chiar dacă lumina era slabă. În plus, am pus şi câteva poze cu luna care m-au şocat cât de clare au ieşit, datorită excelentului zoom optic de 50x şi a stabilizării optice SteadyShot ce elimină mişcările camerei. Să dăm credit şi fotografului, adică mie, care a realizat pozele cu luna fără trepied şi cu respiraţia oprită. Oricum, senzaţia este una extraordinară, de telescop.
Tot în cadrul fotografiilor nocturne se încadrează şi următoarele poze, deşi s-ar crede că sunt făcute ziua, de la lumina puternică a fulgerelor. Da, am surprins şi două fulgere. E rapidă camera HX300, nu?
Foto în rafală permite fotografierea cu 10 cadre pe secundă, „vinovat” de fotografierea la viteză mare fiind procesorul BIONZ ce asigură imagini de calitate, cu detalii fine. Trebuie spus că dintre cele 10 cadre, poţi alege 4-5 poze de senzaţie. Puteţi încerca să fotografiaţi pe cineva dansând, sau sărind sau în competiţii sportive, iar rezultatele sunt uimitoare.
Panorame. Se pot face poze cu o panoramă de 360 de grade. Eu am făcut doar de 180 de grade.
Un singur lucru deranjant dar care poate fi îmbunătăţit este rezistenţa scazută la flare a camerei (obiectivului) în anumite condiţii. Puteţi vedea mai jos un exemplu de fotografie în contra-lumină, printre crengi de vişin.
Iată o selecţie de poze elecţie de poze realizate, în timp, cu Camera compactă Sony Cyber-shot HX300 cu zoom optic de 50x:
Specificaţii şi caracteristici cameră compactă Sony HX300.
Video:
Preţ
Preţul unei camere Sony Cyber-shot HX300 este unul foarte convenabil pentru performanţele sale: între 1.474 RON şi 1.645 RON. Din nou spun: e perfectă pentru familia noastră.
Aşteptăm să testăm şi camera Sony Cyber-shot HX400 ce include, printre altele localizare GPS, pentru indentificare loc unde au fost făcute pozele şi sitem WiFi încorporat pentru a partaja pozele direct pe Facebook.
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.
Pingback: Sinteza săptămânii 4 - 8 august
Pingback: Review smartphone Sony Xperia Z2