Responsabilitatea faţă de mediul în care trăim şi sănătatea proprie merg mână în mână, un exemplu prin care putem explica asta cel mai bine este cel al modului în care gestionăm deșeurile. Fiecare deşeu reciclabil trebuie colectat separat, în vederea reciclării: plastic, hârtie, sticlă, echipamente electrice şi electronice stricate, baterii şi becuri arse.
Context
Din 2010, a fost interiză producere de becuri cu incandescență – cele clasice, cu filament – din cauza consumului lor foarte mare de energie. Acestea au fost înlocuite de becurile eficiente energetic – așa numitele „becuri economice”, care au o durată de viaţă mult mai mare şi consumă mai puţină energie. Însă, ele prezintă şi un pericol ascuns: conţin mercur și alte metale grele.
La fel stă situația și în ceea ce privește tuburile fluorescente, mai cunoscute cu denumirea de „neoane”. Dar tocmai acest mercur le face să fie eficiente și cu o durată de viață de până la 7 ori mai mare decât becurile cu incandescență, astfel că s-a decis acest compromis – utilizăm surse de iluminat cu conținut de mercur, dar care consumă mai puțin curent electric, funcționează mai mult și contribuie în acest fel la protejarea planetei.
Așadar, renunțarea la incandescență și trecerea la becurile economice nu s-a produs peste noapte. Neoanele se fabrică și se utilizează încă de prin 1920-1930, iar în comparație cu becurile cu filament s-a dovedit a fi mult mai fiabile și mai eficiente. Prin urmare, exclusiv din rațiuni ce țin de eficiență și de nevoia de a proteja mediul înconjurător, incandescența a devenit interzisă și s-a trecut la surse de iluminat cu mercur. Sună a paradox, dar nu e chiar așa. Nu e, în sensul în care, dacă aceste becuri și neoane cu mercur sunt colectate, ele pot fi tratate corect și niciun gram de mercur nu ajunge în natură. Desigur, totul începe de la „dacă sunt colectate corect și nu aruncate la gunoi”.
Mai mult, avem deja o nouă tehnologie în domeniul iluminatului, cea cu LED, care va înlocui produsele cu mercur – peste ceva ani, la fel ca și în cazul incandescenței, becurile cu mercur vor fi și ele interzise. LED-urile sunt chiar mai fiabile, mai eficiente, dar încă nu și-au atins potențialul maxim. Există încă niște limite tehologice, dar care vor fi depășite, cu siguranță, în anii ce vor veni. Și mai există încă bariera legată de costuri. Pentru o mare parte a consumatorilor, LED-urile de calitate sunt încă produse scumpe. Se va rezolva și acest aspect, în timp, cel mai probabil.
Dar până atunci, avem multe echipamente de iluminat cu mercur în funcțiune, încă disponibile la vânzare, încă în casele noastre. Dacă acestea sunt aruncate la întâmplare la gunoi, ajung în gropile de la marginile orașelor, mercurul se scurge in sol, poluează tot în jur, până la pânza freatică.
Au apărut deja primele semne că Moşul are gânduri mari anul acesta
Premisa de la care pornim este că românii aruncă la gunoi, anual, statistic, peste 5 milioane de becuri cu mercur, în loc să se preocupe ca acestea să fie reciclate. Dacă aceste 5 milioane de becuri ajung la gunoi, asta înseamnă că mercurul din ele ajunge în sol, deci în pânza freatică, adică în apă şi în hrană.
În funcţie de tipul becului, în medie, sunt 2-4 miligrame de mercur pe fiecare dintre ele. Ce înseamnă această concentraţie? Mercurul este un metal greu şi intoxicaţia cu astfel de metale poate duce, în timp, la afecţiuni grave, mai ales că mercurul se depune în ţesuturi şi în oase, dar afectează şi tubul digestiv, ficatul, rinichii. În plus, potrivit medicilor, mercurul ajunge şi în celule şi afectează sistemele enzimatice.
În 1956, primul om bolnav de ceea ce a devenit boala Minamata a fost identificat. La oameni, simptomele otrăvirii cu mercur constau în: mișcări necontrolate ale membrelor, diminuarea funcțiilor motorii, vorbire îngreunată, tulburarea vederii și auzului și erau urmate de comă și apoi deces.
Soluţia Recolamp
În România sunt, deja, peste 11.000 de companii care predau deșeuri la Recolamp, iar până la finele lui 2015 compania va fi colectat peste 600 de tone!
Aşa că, un prim pas pentru a fi mai buni, este efortul mic-mic-mic personal de a duce, atunci când avem, becurile arse la centrele de colectare, mai ales că există containere speciale de colectare în toate marile magazine. O listă cu toate locurile în care Asociația Recolamp a amplasat Colțuri Verzi, aproximativ 1.000 în toată țara, găsiți aici.
Mai mult, potrivit legii, toate magazinele cu suprafeţe de vânzare de peste 400 de mp şi care vând produse şi echipamente de iluminat, sunt obligate să vă preia acest tip de deșeu și să-l predea la reciclat, iar magazinele cu spații mai mici, dar care vând becuri, la fel, sunt obligate potrivit legii, să vă ia becul ars, atunci când cumpărați unul nou de la ei din magazin.
Tot la centrele de colectare trebuie duse şi instalaţiile de pom de Craciun. Mai ales că sticla, plasticul, elementele electronice și metalul sunt recuperate şi refolosite! Iar mercurul tratat și depozitat conform, pentru a nu polua. Reciclarea, în România, se face la Fabrica GreenLamp, Buzău.
Aproape 200 de ţări au semnat un acord global pe tema schimbărilor climatice, aceasta fiind o premieră mondială. În spiritul ei, o premieră pentru #2016 ar fi să colectezi selectiv deşeurile din ambalaje, echipamente electrice şi electronice, inclusiv becurile arse. Becurile economice conţin mercur, un metal greu, poluant, cu efecte nocive asupra sănătăţii.
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.