Compari.ro: „Inflația nu schimbă planurile de Crăciun, dar românii vânează ofertele și reducerile”

Compari.ro, cel mai mare website de comparare a prețurilor din România, a publicat recent studiul privind obiceiurile și intențiile de cumpărături de Crăciun ale românilor. Potrivit acestuia, un sfert dintre respondenți vor plăti peste 1000 de lei pentru cadourile de Crăciun.

compari.ro

„Ne așteptam la schimbări semnificative în obiceiurile de cumpărături pentru acest Crăciun, după un an de inflație ridicată. Românii se arată hotărâți să continue tradiția de a face cadouri în perioada Crăciunului, nefiind dispuși să taie din buget sau din calitatea cadourilor, ci mai degrabă să ajusteze listele de Crăciun, să cumpere din timp și să beneficieze de promoții”, a declarat András Szták, Managing Director al Compari.ro.

Inflația nu pare să aibă un impact semnificativ asupra intențiilor de cumpărături de Crăciun

Cei mai mulți dintre respondenți au pus deoparte un buget important pe cadourile de Crăciun, în condițiile în care o inflație care durează de un an nu pare să le diminueze apetitul pentru cheltuieli. 51% dintre respondenți spun că vor plăti în 2023 o sumă similară cu cea de anul trecut. Aproape 20% sunt dispuși să meargă chiar mai sus decât anul trecut cu cheltuielile. Un sfert (26,22%) recunosc că bugetul lor va fi redus în acest sezon, comparativ cu cel din 2022.

Cele mai multe bugete de cadouri depășesc 600 de lei

Doar 8% dintre persoanele cuprinse în sondaj au mijloacele financiare pentru a aloca mai mult de 4000 de lei, în timp ce aproape o treime (32,75%) sunt dispuse să depășească pragul de 1000 de lei. O altă treime va rămâne în limita a 200-600 RON. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenți vor plăti minimum 600 RON pentru toate cadourile de Crăciun.

Generozitatea se micșorează în funcție de numărul de beneficiari

Sondajele realizate de compari.ro înainte de pandemie indicau o medie de 10-11 persoane pe lista de Crăciun, reducându-se la doar 5 beneficiari în 2020. Sondajul din acest an arată o ușoară scădere, 66% dintre toți respondenții având maximum 4 persoane pe lista de cadouri.

compari.ro

Se caută cadouri mai puțin costisitoare, dar fără a se renunța la calitate

Consumatorii par să fie foarte conștienți de impactul inflației, deoarece sunt atenți la prețuri. 55% dintre respondenți spun că vor profita de ofertele speciale, 22% spun că se vor orienta către cadouri mai puțin costisitoare, iar 13% vor folosi cupoane de reducere. Cu toate acestea, ei nu sunt atât de dispuși să facă reduceri la calitate. 64% încă se uită la calitatea produselor și mai puțin de jumătate (43%) vor avea ca factor cheie de decizie prețul. Recenziile online ale altor utilizatori sunt menționate ca factor în decizia de cumpărare de 30% dintre respondenți.

Mai mult online și mai puțin last minute

Cumpărăturile online pentru cadourile de Crăciun apar în majoritatea răspunsurilor – 50% dintre respondenți își vor cumpăra cadourile din magazinele online sau doar online. Doar o minoritate de 5% va vizita exclusiv magazinele tradiționale. Se pare că există o corelație între grija pentru buget, vânătoarea de reduceri și momentul cumpărăturilor, deoarece respondenții cumpără cadourile pe tot parcursul anului (17,61%), în noiembrie (25%) și decembrie (35%), doar 9% dintre ei achiziționând cadouri în ultimul moment.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unui sondaj online (CAWI) pe un eșantion de 1000 de respondenți, utilizatori ai site-ului compari.ro, la nivel național.

Compari.ro și Heureka Group

Grupul Heureka reprezintă nouă țări din Europa Centrală și de Est, 23 de milioane de vizitatori pe lună și o gamă de peste 55.000 de magazine online. Misiunea principală a Grupului Heureka este de a conecta magazinele online și mărcile cu clienții. Scopul principal este de a ajuta magazinele online, mărcile și alți parteneri să ajungă la toți utilizatorii noștri din regiune și de a le oferi un sprijin maxim în toate aspectele. Grupul Heureka include, de asemenea, Árukereső.hu din Ungaria, Compari.ro din România, Pazaruvaj.com din Bulgaria, Ceneje.si din Slovenia, Jetfinije.hr din Croația, Idealno.rs din Serbia și Idealno.ba din Bosnia.


Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele Electronice, Electrocasnice, IT&C și Multimedia.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.electroretail.ro/newsletter

Publicația ElectroRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *