Piața de eCommerce continuă să crească în Europa, conform datelor celui mai recent sondaj realizat de Eurostat, care colectează date privind utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), internetului, guvernării electronice și competențelor electronice în gospodării și de către indivizi. În ultimii 10 ani, România a avut o creștere de +41 puncte procentuale a numărului de utilizatori de internet care au cumpărat sau au comandat produse și servicii online.
Potrivit studiului, în 2022, 91% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani din Uniunea Europeană au folosit internetul, 75% dintre ei cumpărând produse sau servicii pentru uz privat. Proporția cumpărătorilor online a crescut de la 55% în 2012 la 75% în 2022, fiind o creștere cu 20 de puncte procentuale.
Cei mai mulți utilizatori de internet care au cumpărat sau au comandat produse și servicii online în 2022 au fost în Olanda (92%), Danemarca (90%) și Irlanda (89%). Pe de altă parte, mai puțin de 50% au cumpărat online în Bulgaria (49%).
Între anii 2012 și 2022, creșterea a fost semnificativă în special în Estonia (+44 punct procentuale), Ungaria (+43 puncte procentuale), Cehia și România (+41 puncte procentuale).
Îmbrăcămintea, încălțămintea și accesoriile: cele mai cumpărate produse online
În 2022, cele mai cumpărate produse online au fost hainele (inclusiv haine pentru sport), încălțămintea și accesoriile (comandate de 42% dintre utilizatorii de internet). După acestea, top 5 cele mai comandate produse online a fost completat de serviciile de livrare ale restaurantelor, rețelelor de fast-food și serviciile de catering (19%), cosmetice și produse de înfrumusețare (17%), mobilă, accesorii pentru casă și produse de grădinărit (16%) și cărți, reviste, ziare și produse pentru sport (14%).
Piața de eCommerce: achiziția de produse fizice peste cererea de servicii
Economia colaborativă a deschis o nouă cale pentru schimbarea de produse și servicii prin tehnologiile digitale.
În 2022, printre utilizatorii de internet din Uniunea Europeană, 21% au folosit platformele de economie colaborativă pentru a comanda sau a cumpăra produse fizice de la alte persoane, în tip ce 6% au închiriat cazări, 1% au folosit servicii de transport și sub 1% au comandat servicii casnice prin aceste platforme.
Persoanele cu vârste cuprinse între 25-35 ani și 35-44 ani au avut o înclinație mai mare pentru cumpărarea de bunuri de la vânzători privați în 2022, cu o pondere de 29% fiecare.
Importanța platformelor online de rezervări cazari a fost recent observată prin statistici experimentale, arătând că nivelurile de rezervare în 2022 au crescut față de anii de dinaintea pandemiei, în timp ce turismul cu rezervăr de cazare mai tradiționale încă a rămas puțin în urmă.
Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.
De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele Electronice, Electrocasnice, IT&C și Multimedia.
Abonaţi-vă la newsletter aici: www.electroretail.ro/newsletter
Publicația ElectroRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.
