13% dintre utilizatorii europeni au pierdut bani în urma activităților online ale copiilor

Conform rezultatelor unei cercetări realizate de Kaspersky Lab împreună cu B2B International, 13% dintre utilizatorii europeni au pierdut bani sau informații în urma activităților online ale copiilor lor. Acest procent subliniază că, în plus față de riscul de a deveni ținte ale atacurilor cibernetice, copiii pot cauza accidental și alte probleme părinților.

DSC0208147% dintre părinții din Europa consideră că informațiile despre tehnologie și computere nu sunt foarte bine cunoscute de către copiii lor, iar 39% consideră că amenințările cibernetice sunt subiecte necunoscute pentru cei mici. Riscul apare și în momentele în care părinții le permit copiilor să le utilizeze dispozitivele personale. 7% dintre respondenți afirmă au pierdut informații importante în urma utilizării dispozitivelor personale de către copii, în timp ce 4% dintre aceștia au primit facturi neașteptate de la App store după ce copiii lor au accesat internetul.

În ciuda acestor date, numai o treime dintre părinți sunt cu adevărat conștienți de pericol: doar 35% se îngrijorează că ar putea pierde bani online în urma acțiunilor copiilor și doar 29% au temeri referitoare la informațiile confidențiale pe care copiii lor le pot distribui online. În același timp, părinții utilizează mai multe metode pentru a evita problemele și pentru a-și proteja copiii de amenințările cibernetice.

De exemplu, 34% dintre respondenți își controlează personal copiii în ceea ce privește modalitatea de utilizare a dispozitivelor personale și 12% le-au cerut furnizorilor de internet să blocheze accesul la anumite site-uri. În plus, 37% dintre părinți le amintesc copiilor frecvent despre pericolele utilizării internetului, în timp ce 15% au ales devină prieteni cu copiii lor pe rețelele sociale. Doar 24% dintre părinți utilizează software-uri specializate de securitate pentru a controla activitățile online ale copiilor, deși acest modul este integrat în mai multe soluții de securitate disponibile.

„Când părinții se gândesc la timpul pe care copiii lor îl petrec online, prima lor grijă este să-i protejeze de conținutul nepotrivit,” susține Konstantin Ignatev, Web Content Analysts Group Manager la Kaspersky Lab. „Totuși, există un alt aspect important de luat în considerare, și anume problemele pe care copiii le pot cauza părinților. Modulul Parental Control nu presupune lipsa de încredere în propriul copil, ci este mai degrabă o metodă de prevenire cu care poți, printre altele, să-ți securizezi dispozitivul și informațiile stocate pe acesta. Modulul Parental Control permite și copiilor-adulți să își protejeze părinții care nu sunt informați cu privire la amenințările cibernetice,” încheie Konstantin Ignatev.

Modulul Parental Control pentru Microsoft Windows și Apple OS X este integrat în soluția de securitate Kaspersky Internet Security – multi-device 2015. Acest modul permite părinților să controleze website-urile și jocurile pe care copiii lor le accesează, să blocheze descărcarea de fișiere, să blocheze accesul la conținut sau subiecte nepotrivite și să prevină distribuirea de informațiil confidențiale online. În plus, părinții pot aduce un plus de siguranță prin analiza mesajelor private ale copiilor din rețelele sociale și serviciile de mesagerie instantă și/sau să introducă anumite cuvinte cheie și fraze de exclus. Astfel, tehnologiile Kaspersky Lab ajută la protejarea finanțelor și datelor confidențiale de infractorii cibernetici, protejând și copiii de riscurile existente în mediul online.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *