Conturile de Facebook sunt ținta preferată a infractorilor cibernetici

Facebook rămâne ținta preferată a infractorilor cibernetici, specializați în furtul de conturi de pe rețelele de socializare. Conform statisticilor Kaspersky Lab, 10,85% din numărul total de pagini accesate care au activat componenta euristică anti-phishing au fost pagini web care imitau interfaţa Facebook. Doar paginile care imitau site-ul Yahoo au declanşat mai multe alerte de phishing, Facebook rămânând prima opțiune în rândul rețelelor de socializare.

FBÎn prezent, fraudele pe Facebook au devenit o afacere globală, infractorii cibernetici care atacă site-ul operând într-o varietate de limbi: engleză, franceză, germană, portugheză, italiană, turcă, arabă și altele şi provenind din mai multe ţări.

Accesul neautorizat al infractorilor cibernetici la conturile de Facebook sau către alte rețele de socializare poate fi utilizat pentru a distribui link-uri de phishing sau fişiere malware. Infractorii cibernetici se folosesc de conturile furate pentru a trimite mesaje spam către listele de prieteni sau pentru a publica aceste mesaje spam pe wall-urile acestora, unde pot fi văzute şi de alți utilizatori, dar şi pentru a distribui mesaje care cer altor utilizatori să le ofere ajutor financiar rapid. Conturile compromise pot fi folosite și pentru a colecta informații despre utilizatori, cu scopul de a fi folosite în viitoarele atacuri.

Posesorii de smartphone-uri și tablete care accesează rețelele sociale de pe dispozitivele mobile sunt, de asemenea, expuşi riscului de a li se fura datele cu caracter personal. În plus, unele browsere pentru dispozitive mobile ascund bara cu adresa site-ului în timp ce încarcă pagina, fapt ce îngreunează recunoașterea resurselor web false.

„Infractorii cibernetici au dezvoltat o serie de tehnici menite să convingă victimele să acceseze paginile cu conținut periculos,” avertizează Nadezhda Demidova, Web Content Analyst în cadrul Kaspersky Lab. „Aceștia trimit link-uri către paginile de phishing prin intermediul e-mail-ului, prin rețelele de socializare sau în bannere plasate pe site-uri terţe. Infractorii cibernetici își ademenesc victimele promițând „conținut interesant”. Când utilizatorii accesează link-ul, ajung pe o pagină de înregistrare falsă, care afişează un mesaj standard solicitându-le să îşi înregistreze datele pentru a putea accesa conţinutul. Dacă utilizatorii nu suspectează nimic și își introduc datele, acestea vor fi transmise imediat infractorilor cibernetici”, explică Nadezhda Demidova, Web Content Analyst în cadrul Kaspersky Lab.

Sfaturi ale experților:

• Dacă primiți o notificare de la Facebook sau un mesaj care spune că ați putea avea contul blocat, nu vă introduceți datele într-un formular anexat sau în cadrul mesajului respectiv. Facebook nu le cere niciodată utilizatorilor să își înregistreze parola într-un e-mail sau să o trimită prin intermediul unul e-mail.

• Poziționați cursorul peste link și verificați dacă acesta vă trimite către pagina Facebook oficială. De asemenea, introduceți manual URL-ul Facebook în bara de adrese, deoarece infractorii cibernetici reuşesc uneori să camufleze adresa către care vă direcţionează.

• Când introduceți manual URL-ul în bara de adrese, verificați-l din nou după ce pagina s-a încărcat, pentru a vă asigura că nu a fost o înșelătorie.

• Ţineţi cont că Facebook utilizează protocolul HTTPS pentru a transmite informații. Absența unei conexiuni sigure poate indica faptul că vzitaţi un site fraudulos, chiar dacă adresa URL pare să fie corectă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *