Analizând peste 60 de infractori cibernetici responsabili de atacuri în întreaga lume, echipa de experți a creat o listă cu noile amenințări cibernetice din peisajul APT (Advanced Persistent Threat).
Mai multe grupuri segmentate pot ataca mai multe companii. Astfel, un număr mare de organizații pot ajunge victime ale mai multor atacuri cu surse distincte. Grupurile de infractori nu se mai concentrează exclusiv asupra furtului de bani de la utilizatori. Astăzi, infractorii cibernetici utilizează tehnici APT pentru a ataca direct băncile în care se depozitează banii.
În ultimii ani, echipa Global Research and Analysis Team (GreAT) din cadrul Kaspersky Lab, a descoperit unele dintre cele mai complexe campanii APT (Advanced Persistent Threats), inclusiv RedOctober, Flame, NetTraveler, Miniduke, EpicTurla, Careto/Mask.
Hotelurile sunt ideale pentru a ataca victime importante din întreaga lume. Grupul Darkhotel este unul dintre actorii APT care a vizat victime specifice, când acestea erau cazate în hoteluri de lux.
Din ce în ce mai multe grupuri APT vor fi atente să nu fie expuse și vor adopta măsuri complexe pentru a rămâne în umbră și pentru a evita să fie descoperite. În 2015, mai multe grupuri ar putea utiliza servicii cloud pentru ca sustragerea datelor să fie mai dificil de detectat.
Grupările APT pot contracara intenția instituțiilor guvernamentale de identificare a atacatorilor prin ajustarea operațiunilor și plantarea unor dovezi false (pentru a da impresia că atacul a fost organizat de o altă entitate).
„Dacă spunem că anul 2014 a fost unul sofisticat, atunci cuvântul pentru 2015 va fi evaziv. Credem că grupurile APT vor evolua și vor deveni tot mai greu de identificat și mai înșelătoare, pentru a evita să fie descoperite. Anul acesta am descoperit deja actori APT care utilizează exploit-uri de tip „zero-days” și am observat noi metode folosite de aceștia pentru a râmâne în umbră și pentru a fi activi o perioadă mai îndelungată de timp. Am valorificat descoperirile noastre pentru a dezvolta și implementa noi mecanisme de apărare pentru utilizatorii produselor Kaspersky Lab,” afirmă Costin Raiu, Director GReAT în cadrul Kaspersky Lab.
Kaspersky Lab a lansat astăzi un proiect interactiv numit „Targeted Cyberattack Logbook”, care analizează toate atacurile cibernetice complexe sau APT-uri (Advanced Persistent Threat) descoperite de echipa Global Research and Analysis Team. Acest raport de analiză se află pe apt.securelist.com.
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.