Lămpile cu radiații ultraviolete (UVC): soluția alternativă pentru a reduce riscurile asupra sănătății

Cercetătorii din întreaga lume își unesc forțele și lucrează neîntrerupt pentru dezvoltarea unui tratament și limitarea efectelor cauzate de COVID-19, pandemia care s-a extins rapid și la nivelul țării noastre. Specialiștii în iluminat de la Signify vin în sprijinul acestora și prezintă beneficiile pe care iluminatul le poate avea și în tratarea pacientilor. Deși lămpile Philips cu radiații UVC nu pot trata în mod direct oamenii, contribuția lor este semnificativă.

radiații

Ce sunt radiațiile UVC?

Radiația UVC este invizibilă pentru ochiul uman, cu lungimea de undă cuprinsă între 100 şi 280nm. La lungimea de undă specifică de 253,7 nm, aceasta poate fi utilizată pentru dezinfectare sau purificare, deoarece distruge ADN-ul microorganismelor, făcându-le inofensive.

Cum pot fi aplicate radiațiile UVC?

Radiația UVC poate fi folosită în lupta împotriva virusurilor sau a bacteriilor din apă, aer și de pe suprafețe. Bacteriile sunt microorganisme ce pot provoca boli infecțioase, având trei căi de transmitere: aeriană, prin atingere sau înghițire. Pentru a elimina microorganismele ce plutesc liber în aerul din cameră, radiația UVC produsă de lămpi penetrează membrana celulelor, străbate conținutul acesteia și distruge ADN-ul celular. Leziunile produse împiedică activitatea bacteriei și capacitatea acesteia de a se reproduce, nemaifiind o amenințare pentru organismul uman.

Astfel, aerul din încăperi ajunge să treacă prin zona iradiată datorită circulației lui naturale și astfel se obține un mediu dezinfectat sau, în cazul dozelor mari, sterilizat, reducând pericolul infecțiilor și transmiterea numeroaselor îmbolnăviri de la om la om.

Spitalele, alte instituții de sănătate și spațiile publice, inclusiv școlile, pot implementa instalații și programe de curățare ce implică radiațiile UVC pentru neutralizarea patogenilor, pe durata nopții sau după încheierea programului, atunci când nu se mai află nimeni în incintă. Acestea au capacitatea de a elimina orice virus care ar putea genera complicații în procesul de vindecare a pacienților, atât în prezent, cât și pe viitor. Așadar, radiațiile UVC pot contribui la eliminarea virusului COVID-19 de pe suprafețe, reducând în acest mod riscul aparițiilor de noi focare.

Cât de sigure sunt radiațiile UVC?

Lămpile cu radiații UVC sunt sigure cât timp sunt utilizate de profesioniști. În timpul folosirii, aceștia vor trebui să poarte echipament de protecție a ochilor și a pielii. Cu toate acestea, lămpile cu radiație UVC nu trebuie folosite sub nicio formă pe oameni sau pe animale, deoarece va duce la răni severe la nivelul ochilor și pielii.

Care sunt pașii următori?

Philips își aliniază forțele împreună cu partenerii săi din mai multe țări pentru a găsi o cale de a accelera implementarea lămpilor cu radiații UVC în unitățile unde ar putea avea un impact pozitiv. În China, unde folosirea lor este deja o practică obișnuită, compania a colaborat deja cu instituții medicale din mai multe zone. Este recomandat ca oricine folosește lămpile cu radiații UVC să urmeze cu strictețe instrucțiunile de siguranță.

Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *