OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024

Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul politico-economic actual s-ar putea încheia anul acesta. Condiția este ca firmele de IT să schimbe abordare și să se concentreze pe inovație și pe crearea de noi produse și soluții adaptate noului context tehnologic, ce presupune prioritizarea dezvoltării competențelor în domenii de vârf, precum AI, blockchain, și cybersecurity, potrivit unei analize a OVES Enterprise, companie dezvoltatoare de software și producător de drone.

oves enterprise

Astfel, potrivit OVES Enterprise, investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei românești de IT în 2024.

Companiile românești de IT ar trebui să își asume un risc și să investească în echipe de R&D, să folosească experiența acumulată după finalizarea și livrarea de proiecte complexe și să lucreze la propriile produse. Da, este comod pentru cele mai multe firme de IT să livreze soluții software pentru clienții existenți și să facă mentenanță apoi. Însă nu prea mai merge așa acum – realitatea din teren este diferită. Dacă vor să crească, să se dezvolte, companiile de IT trebuie să facă un efort în plus pentru a începe munca la produsele proprii, să investească în inovație și în software development”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Sprijinul statului român

Potrivit analizei OVES Enterprise, sprijinirea de către stat a companiilor locale de IT să acceseze finanțare, piețe externe prin misiuni economice, târguri internaționale de tehnologie, infrastructură etc. joacă un rol crucial în repornirea industriei IT.

În Ucraina, după începerea războiului, multe companii de IT au avut de suferit prin prisma lipsei proiectelor. În acest context, statul a impulsionat jucătorii de pe piață să lucreze la produse de inovație, asigurându-i că îi vor ajuta să atragă finanțare. Și asta au făcut. Și în SUA, statul încearcă să convingă marile fonduri de investiții să investească din nou în inovație. Le oferă mai multe facilități dacă investesc în astfel de produse. Și vorbim de  produse noi, care sunt finanțate și care au nevoie de programatori pentru a fi dezvoltate”, mai spune Mihai Filip.

Domeniile cu cele mai multe investiții

Cât privește domeniile care vor atrage cele mai multe investiții și proiecte de inovație, se vor remarca în perioada următoare segmentele de energie regenerabilă, eCommerce, proptech și zona de programare la nivel de cip, embedded. Pe zonele de fintech și automotive se înregistrează deja o încetinire a ritmului de dezvoltare, potrivit specialiștilor OVES Enterprise.

Îi încurajez pe toți cei care vor să facă acest pas să înceapă cu puțin. Să nu investească sume mari încă de la început, chiar dacă sunt convinși în acel moment că produsul va avea tracțiune. Pot începe cu o echipă mică, de 2-3 oameni, să dezvolte produsul până la stadiul de MVP și să vadă ce feedback primesc din piață. Dacă produsul nu are tracțiune, se aplică regula “fail fast”. Dacă, însă, produsul merge în direcția corectă, trebuie sa crească echipa și să încerce să avanseze rapid pentru că există riscul ca altcineva să lucreze la un produs similar”, mai spune Mihai Filip.

OVES Enterprise a intrat, începând din septembrie anul trecut, într-o nouă linie de business: producția de drone. Decizia de investiție în acest domeniu a fost luată însă cu un an înainte, compania dezvoltând acum atât zona de hardware, cât și pe cea de software.

OVES Enterprise lucrează, în prezent, la 7 produse inovative, iar bugetul de investiții anunțat pentru 2024 este de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea propriilor produse și pentru continuarea procesului de extindere internațională, cu focus pe zonele de Software as a Service, Space and Defense și Cybersecurity.

OVES Enterprise

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software și producătoare de drone, înființată în 2015 la Cluj-Napoca. Începând cu anul 2019, strategia OVES Enterprise a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe și sofisticate din punct de vedere tehnologic. Anul trecut, OVES Enterprise și-a extins activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producția de drone.

În prezent, mai bine de jumătate din cifra de afaceri a  companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA și Norvegia.


Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele Electronice, Electrocasnice, IT&C și Multimedia.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.electroretail.ro/newsletter

Publicația ElectroRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *