Romania – cea mai mare tara din Sud Estul Europei ca numar de utilizatori de internet

Romania este cea mai mare tara din Sud Estul Europei in ceea ce priveste numarul de utilizatori de internet. In Decembrie 2013 s-au inregistrat 8.8 milioane de internauti, conform raportului „Online Landscape : South East Europe” realizat de Gemius.

In tarile balcanice, numarul utilizatorilor de internet creste sistematic. In Bulgaria si in Serbia unul din opt locuitori este prezent online. In Romania, Macedonia, Slovenia si Croatia, populatia online a crescut in ultimul an cu 10%. Desi se inregistreaza un trend ascendent in ceea ce priveste numarul de internauti, rata de penetrare a internetului in regiune ramane una dintre cele mai scazute. In Romania, de exemplu, doar 48% din populatie are acces la internet.

„Cu toate ca rata de penetrare a internetului in Romania este una dintre cele mai scazute din regiune, investitiile straine in piata online cresc in mod vizibil. In ultimele 12 luni, investitiile in publicitatea online se datoreaza in principal jucatorilor mari, globali, care se focuseaza pe generare de trafic si de conversii” spune Victor Avram, Country Manager la Gemius in Romania si Moldova.

Traficul mobil creste cu rapiditate in Romania. In Ianuarie 2013, doar 3% din tot traficul de internet era generat de dispozitivele mobile, in timp ce in Martie 2014 a ajuns la 7%. Aceasta tendinta de crestere va continua si in 2014, prin urmare acoperirea acestui segment va deveni obligatorie in strategia online a oricarui advertiser.

Romania se inscrie in tendintele din regiune, astfel incat site-urile mari, globale ocupa primele pozitii in clasament. Google, Facebook si Yahoo se situeaza pe primele trei locuri, cu un reach de 86%, 80% si respectiv 73%. Continutul de online video devine din ce in ce mai popular in toata Europa Centrala si de Est, iar Romania nu e o exceptie, dovada fiind faptul ca YouTube inregistreaza un reach de 68% si se claseaza al patrulea in topul popularitatii.

In Romania, peste 4,5 milioane de utilizatori intra lunar pe site-urile de e-commerce. Comertul online creste constant atat prin expansiunea orizontala a jucatorilor mari, ca emag.ro, cat si prin aparitia si consolidarea magazinelor noi de nisa. Pe de alta parte, site-urile de anunturi devin din ce in ce mai populare in randul internautilor, doua dintre acestea tocmai.ro si olx.ro (fostul mercador.ro) regasindu-se in top 10.

Alte tendinte ale pietei online in 2014:

· Google va creste in mod constant, iar Facebook va inregistra o crestere accelerata

· Vor intra pe piata din ce in ce mai multi jucatori globali (Shazam, Daily Motion, Facebook Premium)

· Va creste numarul companiilor care vor oferi platforme si sisteme de programmatic buying.

Raportul „Online Landscape: South East Europe” prezinta caracteristicile pietelor online din Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Slovenia. Datele folosite in raport sunt aferente lunii Decembrie 2013.

Infografic Utilizatori Romani de Internet-1

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *