5 moduri în care AI crește performanța echipelor de vânzări și marketing

Pe măsură ce lumea continuă să parcurgă etape succesive de transformare digitală, echipele de vânzări și marketing se bazează tot mai mult pe inteligența artificială (AI) pentru a-și îmbunătăți performanța.

valoria management AI

Potrivit unui raport al PwC, AI ar putea contribui cu 15,7 trilioane de dolari la economia globală până în 2030. Această tendință este clară peste tot în mediul de afaceri, inclusiv în România.

Prognozele privind piața de software din România arată că investițiile în AI vor crește cu 21,5% anual în perioada 2023 la 2028, ceea ce va aduce îmbunătățiri considerabile ale performanței afacerilor.

În acest context există cel puțin 5 modalități prin care AI face deja echipele de vânzări și marketing mai performante.

Cum ajută AI echipele de marketing și vânzări?

Îmbunătățirea segmentării clienților

Algoritmii AI pot analiza cantități uriașe de date pentru a identifica modele și corelații pe care oamenii le-ar putea rata. În România, 54% dintre companii raportează utilizarea AI pentru segmentarea clienților și personalizarea tacticilor. De exemplu, o companie de e-commerce din București folosește IA pentru a analiza comportamentele de cumpărare și preferințele clienților și, pe baza tiparelor descoperite, oferă recomandări personalizate. Această aplicare a inteligenței artificiale îmbunătățește semnificativ ratele de conversie ale campaniilor de marketing.

Analiză predictivă și prognoză

Abilitățile predictive ale AI oferă informații care permit echipelor de vânzări și marketing să fie pro-active, nu reactive. Un studiu realizat de Valoria arată că 24% dintre companiile românești folosesc AI pentru analiza predictivă. De exemplu, o companie de producție din Timișoara folosește AI pentru a prognoza tendințele viitoare de vânzări și pentru a-și gestiona inventarul, reducând risipa și sporind rentabilitatea.

Îmbunătățirea relațiilor cu clienții

Roboții conversaționali (chatbots) și asistenții virtuali care folosesc AI au revoluționat serviciul pentru clienți. Un studiul Valoria a constatat că 29% dintre companii folosesc chatboți cu tehnologie AI pentru a simplifica interacțiunile cu clienții, ceea ce a condus la o îmbunătățire uluitoare a timpului de răspuns de peste 80%. De exemplu, o companie de tehnologie din Cluj folosește astfel de roboți conversaționali cu AI pentru a răspunde imediat la întrebările frecvente ale clienților, crescând rata de satisfacție a acestora.

Optimizarea campaniilor de marketing

AI poate analiza succesul campaniilor de marketing din trecut și poate prezice succesul celor viitoare, folosind factori precum platforma utilizată, audiența atinsă, tipul de conținut și momentul lansării campaniei. Potrivit unui studiu realizat de KPMG România, 41% dintre companii spun că au folosit AI pentru a-și optimiza campaniile de marketing. De exemplu o firmă de cosmetice din România folosește AI pentru a identifica cele mai bune momente și platforme pentru a-și posta reclamele, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a implicării audienței.

Automatizarea sarcinilor de rutină

Tehnologia bazată pe inteligență artificială automatizează sarcinile repetitive, precum introducerea datelor, programarea întâlnirilor și calificarea oportunităților de vânzare, permițând echipelor de vânzări și marketing să se concentreze pe sarcini mai importante și/sau mai strategice.

Potrivit unui raport al UiPath, România este una dintre țările avansate din Europa în ceea ce privește utilizarea RPA (Robotic Process Automation), cu o rată de adopție de 36% în afaceri. De exemplu, o firmă imobiliară din București a folosit AI pentru a-și automatiza programarea întâlnirilor, crescând eficiența operațională.

Ce abilități sunt necesare pentru a beneficia din plin de AI?

Pentru a exploata pe deplin puterea tehnologiilor bazate pe inteligență artificială, angajații trebuie să dezvolte anumite abilități. Iată aici lista celor cinci considerate a fi esențiale:

  • Cunoștințe despre AI: Înțelegerea fundamentelor AI, machine learning și a științei datelor va permite membrilor echipei să utilizeze eficient instrumentele bazate pe inteligență artificială și să înțeleagă rezultatele acestora.
  • Analiza datelor: Capacitatea de a interpreta și utiliza datele este crucială pentru a lua decizii bazate pe date și pentru a crea modele AI eficiente.
  • Gândire critică: Capacitatea de a chestiona și de a interpreta rezultatele și deciziile inteligenței artificiale, luând în considerare potențialele erori, este importantă pentru o utilizare responsabilă și eficientă a inteligenței artificale.
  • Colaborarea cu AI: Pe măsură ce inteligența artificială preia mai multe sarcini de rutină, angajații trebuie să se simtă confortabil lucrând alături de aceste instrumente și să se concentreze pe sarcini care necesită ingeniozitate și creativitate umană.
  • Învățare continuă: Domeniul acesta este în continuă evoluție. Angajații trebuie să se angajeze în învățare pe tot parcursul vieții pentru a rămâne la curent cu cele mai recente tehnologii și aplicații.

Inteligența artificială are un potențial imens de a crește performanța echipelor de vânzări și marketing, iar unele companii românești folosesc acest potențial. Pe măsură ce ne familiarizăm cu AI, adopția acestor tehnologii de către echipele de vânzări și marketing va crește, deschizând calea către îmbunătățirea performanței, eficienței și productivității. Investiția continuă și concentrarea pe tehnologiile bazate pe inteligență artificială reprezintă un pas înainte în procesul de transformare digitală a României, iar beneficiile sunt imediate mai ales în vânzări și marketing.


Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele Electronice, Electrocasnice, IT&C și Multimedia.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.electroretail.ro/newsletter

Publicația ElectroRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *