Studiu Bitdefender: Top 5 păcăleli de pe rețeaua socială Facebook

Oricine poate fi păcălit de escrocheriile de pe Facebook, precum clasica “Ghici cine ți-a vizualizat profilul?” dar și multe altele, avertizează analiștii comportamentali și psihologii din cadrul Bitdefender.

10659249-10152900735402318-8547990611511882979-n

Cele mai mari vulnerabilități apar din cauza unor dispoziții umane generale care îl pot influența pe orice utilizator la un moment dat. Este greu pentru noi, oamenii, să acceptăm comportamentul nostru irațional, sau faptul că ne lasăm pradă impulsurilor pe care le atribuim, în mod normal, celor mai puțin educați”, a spus psihologul Nansi Lungu, Behavior Analyst la Bitdefender.

Un studiu realizat pe parcursul a doi ani de furnizorul de soluții software arată că escrocii infectează milioane de utilizatori Facebook cu scheme cunoscute, prezentate sub altă formă. O echipă de analiști comportamentali și psihologi a analizat cele cinci categorii de escrocherii și a concluzionat că nu există un profil al victimei tipice.

Analiza psihologică a evidențiat o legătură strânsă între victime și lipsa de informare, în special în ceea ce privește modul de funcționare a rețelei sociale Facebook. În timp ce aproape jumătate dintre amenințările cibernetice mizează pe curiozitatea utilizatorilor de a ști cine le-a vizualizat profilul, una din trei fraude atrag victimele cu funcționalități pe care Facebook nu le-a implementat încă, precum butonul de “Dislike” sau personalizarea Timeline-ului cu palete noi de culori.

Tombole false, cum ar fi cele cu bilete gratis la Disneyland sau puncte de joc, reprezintă 16.51% din numeroasele escrocherii din ultimii doi ani, în timp de materialele pornografice cu celebrități reprezintă 7.53%. Escrocherii de pe Facebook fac bani prin chestionare frauduloase sau viruși de tip Troian care fură parole bancare sau din browser.

Materialele video ce promovează violența câștigă popularitate, avertizează experții în securitate ai Bitdefender. Escrocheriile de tip “Like and Share” care se folosesc de imagini șocante, precum animale lovite, copii suferinzi și femei torturate reprezintă 1% din totalitatea fraudelor, potrivit studiului. Cel mai recent exemplu care a infectat utilizatorii cu viruși este cel în care un material video cu o femeie ucisă de soțul ei pentru că a sărutat alt barbat.

Cele mai populare categorii de escrocherii folosite de criminalii cibernetici pentru a păcăli utilizatorii de Facebook sunt:

  • Ghici cine ți-a vizualizat profilul?- 45.50%
  • Noi funcționalități ale Facebook – 29.53%
  • Escrocherii cu premii – 16.51%
  • Escrocherii cu celebrități – 7.53%
  • Materiale video cu atrocități – 0.93%

Bitdefender recomandă utilizatorilor să actualizeze sistemul de operare, soluția antivirus și alte aplicații software pentru a opri hackerii din exploatarea vulnerabilitatilor găsite în sistem și să evite să completeze chestionare pe Facebook sau să apese Like sau Share pentru a vizualiza un video. Pentru a atrage atenția în rândul utilizatorilor de Facebook, Bitdefender a lansat recent și o lista anuală cu cele mai populare 10 scam-uri găsite pe rețeaua socială.

Studiul a analizat 850.000 de escrocherii răspândite în țări precum România, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania, Franța și Arabia Saudită începând cu octombrie 2012. Pentru mai multe informații privind psihologia celor care devin victime ale păcălelilor pe Facebook, puteți accesa studiul integral realizat de Bitdefender pe acest subiect.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *