Studiu GfK: Banii și presiunea sunt principalii factori de stres la nivel global

GfK a publicat rezultatele studiului care a urmărit cauzele majore de stres ale oamenilor în viața de zi cu zi. Banii, presiunea și lipsa somnului sunt primele trei cauze majore de stres la nivel internațional.

Studiul online a fost realizat în 22 de țări și a chestionat peste 27.000 de consumatori. În general, aproape trei din zece oameni (29%) reclamă drept sursă principală de stres banii pentru acoperirea traiului de zi cu zi.

Următoarea în clasament este presiunea pe care oamenii o pun asupra lor înșiși (27%), somnul insuficient (23%) și faptul că nu au destul timp pentru lucrurile care îi interesează (22%). Volumul de muncă pe care trebuie să îl realizeze într-o zi (citat de 19% dintre cei chestionați) completează primele cinci cele mai frecvente cauze majore de stres la nivel internațional.

Au apărut deja primele semne că Moşul are gânduri mari anul acesta

Vestea bună este că, în general, trei din zece persoane (30%) sunt relativ lipsite de stres, nerecunoscând nici una dintre cauzele din lista GfK drept cauze majore de stres pentru ei (deși mulți le numesc printre cauzele minore). Japonia conduce aici – aproape o jumătate dintre respondenți (48%) spun că nici unul dintre motivele enumerate nu reprezintă o cauza majoră de stres pentru ei, urmată de Germania, cu 44%, de Olanda și de Hong Kong, cu câte 37%. Celălalt capăt al clasamentului este ocupat de Turcia, acolo unde numai unul din zece locuitori (10%) face aceeași afirmație, următorii clasați fiind Argentina (12%) și Mexic (13%).

Atunci când ne uităm diferițiat pe grupe de vârstă, persoanele între 15 și 39 de ani înregistrează aceiași cinci factori care conduc în topul cauzelor majore de stres – deși ordinea diferă pentru fiecare grupă de vârstă. După 40 de ani, oamenii percep din ce în ce mai puțin drept factor major de stres volumul de muncă căruia trebuie să îi facă față zilnic, înlocuind acest element cu grija pentru sănătate care apare în top cinci în cazul lor.

Pentru cei cu vârsta de 50 de ani și peste, a avea grijă de un membru al familiei – fie că este bolnav, în vârstă sau are alte nevoi sau probleme – apare pentru prima dată între primele cinci cauze majore de stres. Oamenii peste 60 de ani nu mai consideră presiunea drept un factor major de stres. Această îngrijorare este înlocuită de amenințările din lumea exterioară, cum ar fi dezastrele naturale sau terorismul.

Pe plan internațional, doar 14% dintre respondenți (13% bărbați și 15% femei) văd amenințarea criminală drept o cauză majoră de stres. Doar în țările Americii Latine aceasta crește dramatic la 41% în Argentina, 39% în Brazilia și 36% în Mexic – ceea ce o clasează printre primele cinci cauze majore de stres din aceste țări.

Diferența între femei și bărbați pentru această preocupare crește semnificativ în America Latină în comparație cu media internațională, femeile din aceste țări exprimând că este o îngrijorare majoră în medie cu 10 puncte procentuale mai mult decât bărbații.

O situație similară întâlnim în cazul celor care consideră copiii o cauză majoră de stres. Media internațională la acest capitol este de 14%, dar în Franța acest procent se dublează la 30% pentru cei care plasează copiii între primele cinci cauze majore de stres.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *