Techcelerator și Google for Startups lansează ‘AI MAP 2022/2023’, raportul care prezintă cele mai importante 250 de start-upuri din România și Europa de Sud-Est

Aproape jumătate dintre start-upurile de AI care vor să atragă finanțări în următorii doi ani vizează sume de peste un milion de euro, în principal pentru a se extinde internațional, pentru a-și mări echipa și pentru a lansa noi servicii și produse, conform “RO AI MAP 2022/2023”, raport realizat de Techcelerator și Google for Startups pentru a promova start-upurile de Inteligență Artificială din România și Europa de Sud-Est.

techcelerator

Raportul a avut două obiective: primul a fost de identificare și cartografiere a start-upurilor de inteligență artificială din regiune, iar cel de-al doilea obiectiv a fost colectarea de informații despre evoluția acestora începând cu anul 2022 (stadiul de dezvoltare, rundele financiare atrase sau vizate și obiectivele viitoare).

Peste jumătate dintre start-upurile AI din regiune au fost lansate după anul 2020

În cadrul acestei ediții au fost identificate peste 150 de start-upuri din România, numărul crescând de la 100 la 150 față de anul trecut, și 100 de start-upuri din SEE care folosesc Inteligența Artificială.

Peste jumătate dintre start-upurile identificate au fost lansate după anul 2020. De asemenea, 10% dintre start-upurile din ediția anterioară a raportului au ieșit de pe piață, mai exact, sub zece entități.

O treime dintre respondenții studiului au spus că principalul obiectiv pentru anul acesta este să atragă mai mulți clienți. Alte obiective importante ale fondatorilor sunt să atragă o nouă rundă de investiții, să își mărească echipa, să intre pe piețe noi sau să lanseze servicii și produse. 

Cele mai mari provocări ale start-upurilor de AI

Peste jumătate dintre antreprenorii respondenți au atras deja investiții, iar o treime dintre start-upurile deja finanțate au obținut runde între 500.000 și un milion de euro. Peste 10% au atras sume între 50.000 și 100.000 de euro. Mai puțin de o treime dintre participanți nu au atras investiții.

Cele mai mari provocări cu care se confruntă fondatorii de start-upuri sunt faptul că nu găsesc angajații potriviți, nu reușesc să atragă finanțările de care au nevoie și nici să își asigure cash flow-ul necesar pentru a funcționa. De asemenea, consideră că este dificil să se extindă la nivel internațional și li se pare greu procesul birocratic din România și din alte țări în care sunt prezenți.

Chiar și în fața adversității, startup-urile românești de AI/ML continuă să atragă runde substanțiale de finanțare. Potrivit unui studiu recent realizat de Activize, din cele 69,2 milioane de euro atrase cumulat de startup-urile românești în primul semestru din 2023, cele mai mari trei contribuții au venit din partea întreprinderilor AI/ML: FlowX cu 35 de milioane de euro atrași printr-o finanțare de tip Seria A, Kubeark cu un pre-seed de 2,7 milioane de euro și Veridion, absolvent al Techcelerator, cu o rundă de tip late seed de 5,5 milioane euro. Acest lucru arată clar cum companiile din acest sector, inclusiv cele înființate nu mai demult de 2020, precum Veridion, își reafirmă cu succes valoarea”, a spus Cristian Dascălu, Managing Partner Techcelerator și Partener GapMinder.

Pentru acest studiu desfășurat în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023 au răspuns 52 de start-upuri, în jur de 80% dintre ele fiind din România, iar restul din Grecia, Croația, Bulgaria, Macedonia de Nord și Turcia.

Raportul “RO AI MAP 2022/2023” este disponibil aici.

Pentru a se înscrie în ediția următoare, start-upurile pot accesa formularul disponibil la: https://forms.gle/394txphmdG3ihk7H7.

RO AI Map

RO AI Map este o inițiativă a Techcelerator, cel mai activ program de accelerare pentru start-upurile de tehnologie din România, în parteneriat cu Google for Startups, program lansat de Google pentru a susține start-upurile, și are ca scop identificarea și promovarea cât mai multor start-upuri din regiune pentru a putea mapa ecosistemul nu doar din România, cât și din regiune. Primul raport a fost lansat în 2021.

 Techcelerator

Techcelerator este acceleratorul SEED care se adresează start-up-urilor de tehnologie avansată din România și Europa de Sud Est. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este accelerator și partener investițional pentru start-up-uri hi-tech de nivel seed, aflate în faza de accelerare și post-accelerare. Sunt vizate pentru accelerare și investiții companiile tinere inovatoare, cu potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere precum: inteligență artificială, securitate cibernetică. FinTech, B2B SaaS, eHealth, PropTech, transformare digitală și altele. Techcelerator beneficiază de suportul strategic oferit de GapMinder, Google for Startups și colaborează și cu alți investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tech din România și Europa de Sud-Est.

Techcelerator a susținut cu succes peste 200 de start-up-uri de-a lungul rundelor de accelerare anterioare, dar și prin diferite programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem. De la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 20 milioane de euro din rundele de investiții atrase până acum.

Google for Startups

Google for Startups este o inițiativă care susține startupurile în dezvoltare și scalare prin programele, produsele și resursele oferite. Startup-urile sunt motoare ale creșterii economice, facilitează crearea de locuri de muncă și stimulează inovația. Fie că sunt la început de drum, își măresc afacerea, se extind în noi piețe sau pivotează spre rezolvarea unor noi probleme, Google for Startups îi pune în legătură cu oameni, produse și cele mai bune practici pentru a-i ajuta să scaleze și să se dezvolte.


Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele Electronice, Electrocasnice, IT&C și Multimedia.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.electroretail.ro/newsletter

Publicația ElectroRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *