Cum sunt testate plăcuțele de frână TMD Friction înainte de a fi lansate

TMD Friction este un important producător de soluții de frânare și furnizor global de echipamente originale (O.E) și oferă o atenție specială cercetării și dezvoltării.

TMD Friction

Fiecare nouă plăcuță de frână este supusă unui program complex de testare. O echipă formată din 300 de persoane lucrează în departamentul de R&D la nivel global, în cele șase centre de dezvoltare din Germania, Marea Britanie, China și Brazilia. Până să echipeze mașinile pe care le conducem, fiecare set de plăcuțe de frână este supus la peste 2.000 de ore de testare pe standuri (dyno test) și testat până la 300.000 de kilometri pe șosele, în condiții variate.

Peste 40 de materii prime se regăsesc în fiecare mix pentru plăcuțele de frână

TMD Friction acordă o atenție deosebită selectării materialelor de fricțiune potrivite. Formulele sunt create din până la 43 de materii prime diferite, care se potrivesc întocmai cu proprietățile specifice ale vehiculului și ale regiunii de rulare.

Mixtura pentru fiecare set de plăcuțe de frână este pregătită astfel încât să îndeplinească cerințele specifice în termeni de frânare, confort și factori de mediu.

Același model de mașină rulat în Africa are plăcuțele de frână diferite față de omologul său rulat în Europa, în timp ce pentru același etrier de pe un vehicul cu tracțiune față, se poate folosi un material de fricțiune diferit de cel al unui vehicul cu tracțiune spate. Totul pentru o performanță sporită și pentru siguranță maximă.

TMD Friction

Materialele selectate trebuie să își demonstreze ablitățile în cadrul testării pe standuri

După stabilirea mixturii optime pentru un set de plăcuțe de frână, urmează prima etapă de testare pe standurile dyno.

În cadrul acestei etape, sunt utilizate diferite programe de testare standard, care sunt realizate pe o serie de standuri. De exemplu, valorile de fricțiune sunt testate într-o gamă largă de condiții și sunt efectuate teste de rezistență la uzură și de confort, dar și testul de frânare la căldură.

Examinări complete în laborator

Datele obținute în urma testării pe standuri sunt analizate ulterior în laborator, pentru a evalua proprietățile materialului pe parcursul duratei de viață în diferite condiții (de exemplu, frig, căldură, umiditate, presiune, comportament la gripare sau  în condiții agresive de mediu cauzate de pietriș). Aceste teste fizice oferă date relevante despre siguranța materialului de fricțiune. Spre exemplu, dacă materialul de fricțiune nu mai „revine” după frânarea la înaltă presiune, implicația pentru șofer ar fi că, la următoarea frânare, deplasarea pedalei va fi brusc extinsă semnificativ, iar performanța obișnuită de frânare nu ar mai fi asigurată.

Nu există înlocuitor pentru testele pe șosea

TMD Friction

În plus față de diagrame și date de laborator, dezvoltarea plăcuței de frână este întotdeauna legată de senzația de frânare. În această etapă, inginerii TMD Friction identifică răspunsurile la o serie de întrebări: Cât de mare este presiunea pedalei? Fiecare șofer poate exercita suficientă presiune pentru a efectua o oprire de urgență? Cum răspunde plăcuța în condiții umede de mediu? Frânele fac zgomote și, dacă da, ce fel?

Aceste date sunt colectate în urma testării pe mai bine de 300.000 de km, pe drumuri publice, trasee montane sau piste de curse.

Testele pe șosea efectuate

Primul este testul AMS, care constă în efectuarea a 10 procese de frânare de urgență, direct, una după alta de la 100 km/h la zero. În acest test se evaluează amortizarea, distanțele de frânare și modificările senzației la apăsarea pedalei de frână.

Cel de-al doilea test este unul extrem: coborâri montane (de exemplu, traseele din munții Alpi). În cadrul acestui test se obțin date despre uzura la temperaturi ridicate, valorile de fricțiune (oferă informații despre lungimea distanței de frânare) și despre presiunea pedalei în situații extreme (căldură și solicitare).

Cel de-al treilea test este cel urban și se analizează datele despre zgomot, durata de viață și uzura și formarea prafului.

Ultimul test are loc pe piste de curse și are rolul de a analiza date esențiale despre performanța de frânare la mare viteză, amortizare și despre răspunsul uniform.

TMD FrictionAdițional, aceste teste sunt realizate în toate condițiile și din punct de vedere al vremii, de la rulare pe zăpadă, până la rularea la temperaturi ridicate.

Aceste teste sunt realizate în strânsă colaborare cu producătorii de vehicule și producătorii de sisteme de frână. Anual, sunt investite zeci de milioane de euro pentru acest proces, totul cu un singur obiectiv: să oprim în siguranță vehiculele.

Reglementările europene obligă producătorii de sisteme de frânare să efectueze un set de teste (R90) pentru a putea introduce produsele pe piață. Testele TMD Friction sunt mai complexe și ample și oferă informații prețioase pentru analizarea mai multor variabile.

TMD Friction

TMD Friction, o companie parte din grupul Nisshinbo Holdings Inc., este un important producător global de plăcuțe de frână pentru industria automotive. Pe lângă soluții de frânare pentru mașini și vehicule comerciale, portofoliul de produse al companiei include și soluții de frânare pentru vehiculele de curse sau pentru transport pubic. TMD Friction furnizează produse pe piața mondială a pieselor de schimb prin mărcile Textar, Nisshinbo, Mintex, Don, Pagid și Cobreq.

Grupul TMD Friction are patru locații în Germania și altele în Europa, SUA, Brazilia, Mexic, China și Japonia și aproximativ 4.700 de angajați în întreaga lume. În România, compania deține o fabrică la Caransebeș.

Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din electro-retail în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 483 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Cum sunt testate plăcuțele de frână TMD Friction înainte de a fi lansate
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.