Valoria: Practici majore de management schimbate de AI

Inteligența artificială (AI) revoluționează modul în care companiile își desfășoară activitatea și schimbă toate practicile de management. Pe măsură ce organizațiile adoptă din ce în ce mai mult tehnologii bazate pe inteligență artificială, trebuie să fim conștienți de impactul acestora asupra practicilor de management. De aceea am abordat aici trei practici importante de management și am descris modul în care acestea se schimbă sub impactul AI.

valoria

Luarea deciziilor

Oportunitate: AI are capacitatea de a analiza cantități mari de date în mod rapid și precis, ceea ce conduce la o mai bună luare a deciziilor bazate pe date.

Risc: Această abordare poate duce la o dependență excesivă de informații bazate pe inteligență artificială, ceea ce poate duce la o lipsă de aport și intuiție umană.

Iată trei moduri în care AI poate fi utilizată pentru a automatiza luarea deciziilor în managementul afacerii:

Analize predictive

AI poate analiza volume mari de date pentru a identifica modele și pentru a prezice rezultatele probabile. Folosind datele istorice pentru a identifica tendințele, AI poate face predicții despre evenimente viitoare și poate informa deciziile de afaceri. De exemplu, AI poate fi folosită pentru a prezice comportamentul clienților, tendințele de vânzări și întreruperile în lanțul de aprovizionare.

Procesarea limbajului natural (NLP)

AI poate procesa și înțelege limbajul uman și poate extrage sens din datele de tip text. Această tehnologie poate fi utilizată pentru a automatiza procese precum analiza sentimentelor, care poate analiza feedback-ul clienților pentru a determina nivelurile de satisfacție ale acestora. AI poate analiza, de asemenea, conversațiile și recenziile din rețelele sociale pentru a oferi informații valoroase despre opiniile și preferințele clienților.

Machine learning

AI poate învăța din datele istorice pe care compania le are în orice și toate funcțiunile sale pentru a lua decizii și a se îmbunătăți în timp. De exemplu, algoritmii de învățare automată pot fi utilizați pentru a analiza datele clienților și pentru a prezice produse sau servicii care sunt cel mai probabil să fie achiziționate. În timp, AI poate învăța din feedback și își poate îmbunătăți predicțiile, ceea ce face inteligența artificială un instrument foarte valoros pentru luarea deciziilor.

Relațiile cu clienții

Oportunitate: AI poate automatiza comunicarea cu clienții prin chatboți și asistenți virtuali, ceea ce duce la timpi de răspuns mai rapid.

Risc: Acest lucru poate duce la o lipsă de contact uman în interacțiunile cu clienții, ceea ce poate afecta satisfacția anumitor clienți.

AI a devenit o parte integrantă a proceselor moderne de servicii pentru clienți, transformând modul în care companiile interacționează cu clienții lor.

Iată trei moduri în care AI poate fi utilizată pentru a automatiza sau îmbunătăți serviciul pentru clienți:

Chatboți

Chatboții bazați pe inteligență artificială devin din ce în ce mai populare în serviciile pentru clienți, permițându-le companiilor să ofere asistență 24/7 și să îmbunătățească timpii de răspuns. Chatboții pot fi programați pentru a răspunde întrebărilor obișnuite ale clienților, pentru a ghida clienții prin etapele procesului de cumpărare. Această automatizare a serviciului de asistență pentru clienți economisește timp și bani, atât pentru client cât și pentru companie.

Personalizare

Inteligența artificială poate fi folosită pentru a personaliza experiența clientului, oferind clienților recomandări personalizate și interacțiuni personalizate. Analizând datele clienților, cum ar fi istoricul achizițiilor, comportamentul de navigare și activitatea pe rețelele de socializare, AI poate identifica preferințele clienților și poate oferi recomandări de produse, promoții și asistență personalizate. Acest lucru nu numai că îmbunătățește satisfacția clienților, dar ajută și companiile să construiască relații mai puternice cu clienții lor.

Analiza sentimentelor

AI poate analiza feedback-ul și interacțiunile clienților pentru a identifica sentimentele și emoțiile clienților. Această tehnologie poate fi utilizată pentru a detecta frustrarea clientului, nemulțumirea sa cu produsul cumpărat sau alte probleme, permițându-le companiilor să abordeze în mod pro-activ aceste preocupări și să îmbunătățească experiența clienților. De asemenea, analiza sentimentelor poate ajuta companiile să identifice ce este dincolo de feedback-ul clienților, ca să ia decizii corecte pentru a-și îmbunătăți produsele și serviciile.

Managementul performanței

Oportunitate: AI poate automatiza urmărirea și analiza performanței angajaților, ceea ce duce la evaluări mai obiective ale performanței.

Risc: Acest lucru poate duce și la o lipsă de interacțiune umană și de feedback direct, care poate avea un impact negativ asupra moralului angajaților.

Iată trei moduri în care AI poate fi folosită pentru a automatiza sau îmbunătăți managementul performanței:

Analiza datelor

AI poate analiza volume mari de date pentru a identifica modele și tendințe, oferind informații despre performanța și productivitatea angajaților. Folosind datele istorice pentru a identifica tendințele indicatorilor de performanță, AI îi poate ajuta pe manageri să identifice domeniile de îmbunătățire și să ia decizii bazate pe date. Această automatizare a managementului performanței nu numai că economisește timp și bani, dar îmbunătățește și implicarea și satisfacția angajaților, deoarece ajută la transparentizarea acestor procese.

Analiza predictivă a angajaților

AI poate prezice comportamentul și performanța angajaților, permițând managerilor să identifice angajații cu performanță ridicată și să anticipeze potențialele probleme de performanță, dacă acestea există în cadrul echipei. Analizând datele angajaților, cum ar fi prezența, productivitatea și implicarea, AI poate identifica modele și poate face predicții despre comportamentul viitor. Acest lucru le permite managerilor să abordeze în mod pro-activ problemele de performanță și să ia măsuri pentru a îmbunătăți implicarea și motivația colegilor din echipă.

Învățare și dezvoltare

AI poate fi folosit pentru a personaliza programele de învățare și dezvoltare a competențelor, oferind angajaților oportunități de formare și dezvoltare personalizate. Analizând datele angajaților, cum ar fi performanța la locul de muncă, setul de abilități și stilul de învățare, AI poate identifica zonele de îmbunătățire și poate oferi recomandări personalizate de formare. Acest lucru nu numai că îmbunătățește performanța angajaților, dar ajută și companiile să își păstreze și să-și dezvolte angajații valoroși.

AI transformă modul în care funcționează activitatea companiilor și de aceea este foarte important să fim conștienți de impactul pe care această tehnologie îl are deja asupra practicilor de management. Fiind pro-activi și atenți în modul de integrare a inteligenței artificiale, decidenții din managementul organizațiilor pot profita de beneficiile acesteia reducând în același timp riscurile. Cheia succesului cu inteligența artificială este să o vedem ca pe o completare a abilităților umane, mai degrabă decât un înlocuitor al acestora.

Valoria

Valoria este o companie de consultanță, training, și executive coaching. Prin serviciile noastre ajutăm antreprenorii să își dezvolte afacerile și să facă succesul concret și predictibil. Companiile apelează la noi pentru consultanță de marketing, de resurse umane și de vânzări. Răspundem des solicitărilor ca să facem training sau coaching echipelor de conducere. Competența, încrederea, inovația și pasiunea sunt valorile pe care le susținem prin tot ceea ce facem. Construim parteneriate și colaborări pe termen lung, deoarece oferim rezultate garantate și cea mai bună calitate, la prețul corect. În 2022, publicația Daily Finance a nominalizat Valoria în Top 20 companii de management consulting din București.


Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele Electronice, Electrocasnice, IT&C și Multimedia.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.electroretail.ro/newsletter

Publicația ElectroRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *