iPhone a a avut în trimestrul patru din 2015 primul declin al vânzărilor

iPhone, marca grupului american Apple, a avut în trimestrul patru din 2015 primul declin al vânzărilor, în timp ce livrările globale de smartphone-uri au înregistrat cel mai lent ritm de creştere din 2008, potrivit unui raport publicat de firma de cercetare de piaţă Gartner.

iPhoneApple a vândut în ultimele trei luni ale anului trecut 71,53 milioane de amartphone-uri iPhone, în scădere cu 4,4% faţă de perioada similară din 2014, în timp ce cota de piaţă a companiei americane a scăzut de la 20,4% la 17,7%.

„Lansarea modelelor de telefoane mobile inteligente low-cost pe pieţele emergente şi cererea solidă pentru modele premium pe pieţele dezvoltate au fost factorii care au determinat creşterea vânzărilor. Politica agresivă de preţuri a brandurilor locale şi a celor din China pe pieţele emergente au ajutat consumatorii să-şi achiziţioneze mai rapid smartphone-uri la preţuri convenabile”, a apreciat Anshul Gupta, director de cercetare la Gartner.

IT & Mobile Days – 4 zile de oferte tari

În trimestrul patru din 2015, vânzările globale de smartphone-uri au înregistrat o creştere de 9,7%, cel mai lent ritm de creştere din ultimii opt ani.

Vânzările companiei sud-coreene Samsung au urcat cu 14% în perioada octombrie – decembrie 2015, la 83,44 milioane de telefoane mobile inteligente, în timp ce grupul chinez Huawei a raportat un avans de 53%, la 32,12 milioane de unităţi, cea mai bună performanţă anuală.

Chiar dacă Samsung rămâne cel mai mare producător de smartphone-uri, se confruntă cu dificultăţi şi va trebui să introducă noi modele premium care să concureze cu iPhone-urile, avertizează Gartner.

Potrivit datelor Gartner, anul trecut au fost vândute pe plan global 1,4 miliarde de smartphone-uri, în creştere cu 14,4% comparativ cu anul trecut.

Apple a livrat anul trecut 225,9 milioane de smartphone-uri iPhone, ajungând la o cotă de piaţă de aproape 16%, în timp ce Huawei a vândut 104 milioane de smartphone-uri, un avans de 53% faţă de 2014. Cota de piaţă a Samsung a scăzut la 22,5% anul trecut, când grupul sud-coreean a livrat 320,2 milioane de telefoane mobile inteligente.

Sursa: Agerpres

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *