Companiile locale din sectorul IT şi-au menţinut nivelul de profitabilitate, în 2012, cu o rată de 1,75%, similară celei din 2008, chiar dacă volumul vânzărilor din sector a scăzut cu 27%, conform analizei efectuată de către compania Coface.
„Ultima perioadă este considerată una problematica din punct de vedere comercial, sub auspiciile scăderii vânzărilor pentru firmele din sectorul analizat, dar acest lucru nu se observă şi în performanţa financiară a firmelor, sectorul înregistrând un rezultat net pozitiv, corespunzător unei rate a profitabilităţii de 1,75% din cifra de afaceri.
Nivelul de profitabilitate atins în 2012 este astfel similar celui înregistrat la sfârşitul anului 2008, în condiţiile în care volumul vânzărilor din sector a scăzut cu nu mai puţin de 27% în acest interval. De asemenea se poate remarca o creştere a investiţiilor, care au acoperit gradul de amortizare, şi au fost finanţate în baza unei politici echilibrate şi care respectă principiul maturităţii scadenţelor”, arată analiza.
Din perspectiva evoluţiei rezultatului net în perioada 2011 – 2012, jumătate dintre companii au reuşit îmbunătăţirea rezultatului net în 2012, în timp ce cealaltă jumătate s-a confruntat cu reducerea acestuia.
Evoluţia companiilor din sectorul de distribuţie produse IT din anii anteriori se resimte în 2013. Contracţia veniturilor şi concurenţa peste medie înregistrată în sectorul distribuţiei de produse IT şi software şi-au lăsat amprenta asupra evoluţiei companiilor pe parcursul anului 2013 iar 15% dintre companiile analizate şi-au încetat activitatea. Aceste companii aveau o medie de 10 ani de activitate, o cifră de afaceri cumulată de 313 milioane lei şi datorii totale de 336 milioane lei.
Pentru anul 2013, Coface a analizat individual, pe parcursul anului 2013, la solicitarea partenerilor de afaceri sau pentru monitorizarea expunerilor directe în cadrul diviziei de asigurări, 36.000 de firme unice, cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 180 miliarde euro, reprezentând aproximativ 70% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel naţional.
Analiza Coface arată că 65% dintre companiile analizate prezintă un risc de insolvenţă peste medie, o cincime dintre acestea înregistrând un risc ridicat. Din punctul de vedere al regimului de plată, aproximativ 41% dintre companii efectuează plăţile foarte lent, sau nu respectă condiţiile contractuale şi doar 26% efectuează plăţile fără întârzieri.
Cercetarea arată că sectorul distribuţiei de produse IT şi software este unul destul de matur, peste jumătate dintre companiile active având mai mult de 10 ani de experienţă pe piaţă. Aceste companii joacă cel mai important rol economic şi social în cadrul sectorului, ele fiind cele care generează 87% din cifra de afaceri înregistrată per total în domeniu şi concentrează 85% din efectivul total de salariaţi.
Din perspectiva evoluţiei rezultatului net în perioada 2011 – 2012, jumătate dintre companii au reuşit îmbunătăţirea rezultatului net în 2012, în timp ce cealaltă jumătate s-a confruntat cu reducerea acestuia.
Sursa: Agerpres. Foto
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.