Sondaj Gartner: 45% dintre CIO fac trecerea către responsabilitatea comună a leadership-ului digital

45% dintre directorii IT încep să colaboreze cu colegii lor din echipa de management (CxO) pentru a coagula echipe mixte formate din personalul IT și cel din departamentele de business în scopul de a coordona livrarea de servicii și produse digitale la scara întregii organizații, potrivit sondajului global anual efectuat de Gartner în rândul a peste 2.400 de CIO și directori de tehnologie.

gartner

Directorii IT se confruntă cu o schimbare de paradigmă, împărtășind responsabilitățile de conducere cu CxO pentru a obține succes în domeniul digital, în același timp confruntându-se cu presiunile bugetare și tehnologiile transformatoare”, a declarat Mandi Bishop, Distinguished VP Analyst la Gartner.

Pentru a conduce cu succes inițiativele de transformare digitală, directorii IT trebuie să dirijeze împreună cu liderii de afaceri eforturile pentru a realiza proiectarea, livrarea și managementul capabilităților digitale cu echipele aflate cel mai aproape de punctul în care este creată valoarea”, a completat Mandi Bishop.

Analiștii Gartner au prezentat rezultatele sondajului în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo, eveniment care a avut loc la Orlando, Florida. Sondajul Gartner CIO and Technology Executive Survey 2024 a colectat date de la 2.457 de CIO respondenți din 84 de țări și din toate industriile majore, din organizații cu venituri/bugete din sectorul public cumulate în valoare de aproximativ 12,5 trilioane USD și cu cheltuieli IT de aproximativ 163 miliarde USD.

Directorii IT continuă să democratizeze livrarea de servicii și produse digitale cu GenAI

CIO au pus deja bazele pentru livrarea democratizată de servicii și produse digitale prin intermediul unor tehnologii precum platformele low-code, pe care 64% dintre ei au spus că le-au implementat sau intenționează să le implementeze în următoarele 24 de luni. Inteligența artificială generativă (GenAI), despre care 70% dintre directorii IT spun că este o tehnologie revoluționară care va schimba regulile jocului, va contribui la accelerarea ritmului de democratizare a livrării de servicii și produse digitale dincolo de funcția IT. În timp ce doar 9% dintre CIO au implementat deja tehnologii GenAI, peste jumătate (55%) spun că vor implementa IA generativă în următoarele 24 de luni.

Sondajul a arătat că principalele domenii în care CIO își vor concentra în 2024 următoarele investiții includ securitatea cibernetică, analizele de date și platformele cloud (vezi Fig. 1).

Figura 1. Schimbările estimate în investițiile în tehnologie efectuate de CIO în 2024

gartner

Sursa: Gartner (octombrie 2023)

Potrivit sondajului, CIO și liderii IT au menționat îmbunătățirea experienței clienților sau cetățenilor, îmbunătățirea marjelor operaționale și generarea de venituri ca fiind cele mai importante rezultate urmărite prin investițiile în tehnologiile digitale (vezi Fig. 2).

Figura 2: Rezultatele cele mai importante urmărite de CIO prin investițiile în tehnologie digitală ale studiului Gartner

gartner

Sursa: Gartner (octombrie 2023)

Directorii IT de astăzi au ambiții mult dincolo de livrarea IT”, a spus Bishop.

De fapt, 42% dintre CIO au raportat că doresc să crească în sfera actuală a rolului pe care îl dețin și 43% speră să-și extindă domeniul de aplicare cu responsabilități suplimentare de conducere. Directorii IT trebuie să fie în prima linie în furnizarea de rezultate de afaceri pentru a ajunge la următorul nivel”, a completat Bishop.

CIO pot împuternici și echipele de livrare digitală ale afacerilor conduse prin franciză

Sondajul a descoperit trei profiluri distincte de CIO care subliniază modul în care CIO accelerează și scalează livrarea de servicii și produse digitale:

  • 55% dintre CIO intervievați adoptă o mentalitate de operator, în care CIO își păstrează responsabilitatea de livrare de servicii și produse digitale și colaborează cu CxO ca sponsori ai inițiativelor digitale în zona de afaceri.
  • 33% dintre directorii IT chestionați sunt considerați exploratori. Acești CIO au început să implice CxO și personalul din zona de afaceri în activitățile de livrare digitală.
  • 12% dintre directorii IT sunt clasificați de Gartner drept francizori. Acești CIO conduc, livrează și guvernează în comun inițiative digitale împreună cu colegii lor CxO. Responsabilitatea de livrare este împărțită de personalul IT și de cel de afaceri care lucrează împreună în echipe mixte multidisciplinare.

Depășirea rezultatelor digitale mai rapid

Este mai probabil ca CIO ai francizorilor să îndeplinească sau să depășească așteptările privind rezultatele digitale mai rapid decât omologii lor operatori și exploratori. Mai exact, 63% dintre inițiativele digitale la nivel de organizație ating sau depășesc obiectivele atunci când CIO adoptă un model de franciză. Acest rezultat este comparat cu procentul de 43% dintre inițiativele digitale care reușesc atunci când CIO rămân într-un model tradițional de operator. În plus, francizorii au rezultate semnificativ mai bune în activitățile generale de management IT, cum ar fi dezvoltarea leadership-ului executiv și strategia de afaceri digitală.

Procesul în derulare de democratizare a livrării de servicii și produse digitale reprezintă un efort de a stimula inovarea în afaceri, viteza de accedere pe piață și agilitate”, a declarat Janelle Hill, Distinguished VP Analyst, Gartner.

„Întrucât CEO-ul organizației se așteaptă ca directorii IT să orchestreze o serie de rezultate ale organizației, aceștia trebuie să integreze și să alinieze inițiativele digitale conduse de omologii lor CxO. Co-proprietatea CIO și CXO asupra livrării de servicii și produse digitale este o parte indivizibilă a atingerii rezultatelor organizației”, a adăugat Janelle Hill.

Într-un design de tip franciză, CIO și CxO au, de asemenea, responsabilitatea pentru guvernarea tehnologiilor. Aproape jumătate dintre CIO francizorii (47%) sunt de acord că afacerea ar trebui să împartă responsabilitatea pentru conformitate și risc, comparativ cu doar 19% dintre operatori.

„Francizorii care dezvoltă o mentalitate de co-guvernare lucrează alături de CxO pentru a gestiona securitatea cibernetică și confidențialitatea datelor – două domenii care au făcut în mod tradițional parte din supravegherea CIO”, a adăugat Hill, completând: „CxO recunosc că CIO este în primul rând responsabil pentru crearea standardelor de guvernare, dar recunosc că trebuie să împărtășească responsabilitatea pentru respectarea acestor standarde”.

Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) oferă o perspectivă obiectivă și utilă pentru directori și echipele lor. Îndrumările și instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide și mai inteligente și o performanță mai bună în ceea ce privește prioritățile esențiale ale unei organizații.


Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele Electronice, Electrocasnice, IT&C și Multimedia.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.electroretail.ro/newsletter

Publicația ElectroRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *