Studiu Exact Business Solutions: Utilizarea serviciilor digitalizate pentru populația Pareto din România

Pe baza unei analize făcute pe mai multe valuri consecutive ale studiului Digital ®Evolution, realizat de agenția Exact Business Solutions, au fost identificate câteva caracteristici prin care populația de tip Pareto din România se diferențiază față de populația generală adultă (18-65 ani). Vorbim mai exact de segmentul cu un venit net personal lunar mai mare de 6000 lei și care se poate descrie ca fiind mai degrabă masculin (7 din 10 fiind bărbați), cu vârste predominant între 25 și 45 de ani, având o proporție mai ridicată în București și urbanul mare.

exact business solutions

Spre deosebire de populația generală a României, populația Pareto este semnificativ mai digitalizată și utilizează într-o măsură mai mare device-uri conectate la internet: aproape 70% utilizează zilnic laptopul, față de mai puțin de jumătate în rândul populației generale; Smart TV-ul este utilizat zilnic de 50% dintre Pareto vs. doar 30% în populația generală adultă. De asemenea, în rândul populației Pareto se remarcă o incidență mai mare pentru utilizarea zilnică a aplicațiilor de TV on-demand, având în top platforma Netflix – 71% vs. 52%. Deși cu o incidență de utilizare generală mai mică, în rândul populației Pareto se observă o incidență crescută comparativ cu populația generală și pe urmatoarele device-uri:  Smartwatch – 17% vs. 8%, consolă de jocuri – 8% vs. 3% și E-reader – 5% vs. 2%.

Serviciile folosite de populația Pareto

De asemenea, săptămânal, românii din populația Pareto folosesc într-o masură mai mare serviciile de Mobile Banking, 90% versus aproape 70% populația generală; își monitorizează activitățile de mișcare și sport (50% vs. 35%) și cele de sănătate (46% vs. 29%), sau comandă mâncare prin aplicații online într-o măsură mai mare (34% vs. 17%). Tot prin intermediul device-urilor și a aplicațiilor, populația Pareto utilizează lunar, mai mult decât populația generală, servicii de taxi și ride sharing – 40% vs. 25%.

Rezultatele raportului Pareto din studiul de cercetare Digital ®Evolution confirmă faptul că există un grad de digitalizare semnificativ mai mare în rândul populației de tip Pareto, prin deținerea și utilizarea zilnică a device-urilor conectate la internet, precum și a serviciilor online accesibile prin intermediul acestor instrumente. Putem spune ca ei dau tonul și în utilizarea serviciilor digitalizate, atât prin adoptarea timpurie a noilor servicii dar și apoi, prin utilizarea în masă a acestora. Înțelegerea acestor modele poate ajuta companiile de servicii să își adapteze mai bine strategiile de marketing și de vânzări în funcție de comportamentul de consum al acestui segment de populație”, a declarat Julien Zidaru, Managing Partner EXACT Business Solutions.

Informațiile sunt extrase din raportul studiului „Digital ®Evolution – Connected Consumer Monitor”, realizat de EXACT Business Solutions în perioada 2022 – 2023. Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, rezidente în mediul urban și rural, utilizatori de internet. Volumul eșantionului pentru cele doua valuri ale studiului a fost de 2163 respondenți. Aceștia au fost selectați din panelul EXACT Business Solutions, care conține mai mult de 40.000 de respondenți, chestionarul fiind administrat online.

EXACT Business Solutions

Cu experiență de peste 15 ani, EXACT este o agentie full service, independentă, ce oferă o gamă largă de metode, tehnici și instrumente de cercetare de piață și consultanță de business. Exact își propune să inspire oamenii și echipele din mediul de business în procesele de decizie dar și în redefinirea capabilităților și culturii organizațiilor, prin derularea de studii, organizarea de evenimente și cursuri, programe de instruire de personal și team coaching sau consultanță, folosind instrumente și metodologii de Market Research și Design Thinking.


Întregul conținut al site-ului www.electroretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele Electronice, Electrocasnice, IT&C și Multimedia.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.electroretail.ro/newsletter

Publicația ElectroRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *