Review smartphone Sony Xperia Z2

Lansat în primăvara acestui an, Sony Xperia Z2 este un telefon Android cu o construcţie solidă şi un design exclusivist, cu ecran de 5.2 inch Full HD şi cameră cu captură 4K. Noul Xperia Z2 înlocuieşte, după numai un an, versiunea Z1.

Display

Display-ul de 5,2 inch este cu foarte puţin mai mare decât al lui Samsung Galaxy S5 care are 5,1 inch. Evident că la capitolul display Sony nu putea sta rău, împrumutând de la divizia TV tehnologia „Triluminous” de la televizoarele Sony Bravia, ceea ce face imaginile mult mai vii. Tehnologia Live Colour LED, integrată doar în camerele foto de pe smartphone-urile Sony, face imaginea mult mai luminoasă şi aduce culori bogate, vibrante, cu o mulţime de contraste plăcute ochiului.

SAMSUNG CSC

La fel ca HTC One (M8), Sony Xperia Z2 are probleme de vizibilitate a display-ului, în lumina puternică a zilei, mai exact atunci când razele soarelui bat direct în display, lucru care la Samsung Galaxy S5 nu s-a întâmplat şi nici măcar la bătrânul meu iPhone 4. Aici e un punct slab la care Sony mai trebuie să lucreze.

Manevrabilitate

Cadrul este din aluminiu, dintr-o singură bucată, iar faţa şi spatele sunt din sticlă de culoare neagră, ce aduce o notă de distincţie şi de lux lui Z2, spre deosebire de Samsung Galaxy S5 cu carcasă din plastic şi poate la fel de „premium” precum HTC One (M8), cu carcasă metalică. Precedentul Z1 are carcasa de plastic, deci un upgrade important la Z2.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Suprafaţa din sticlă neagră de pe ambele feţe este, în schimb, un adevărat magnet pentru amprente şi praf. Oricât de des l-ai şterge, în scurt timp amprentele revin. Nu ştiu cum se comportă la şocuri dure, adică la căzături pe suprafeţe mai dure şi nu vreau să ştiu pentru că eu sunt adeptul huselor pentru telefoane şi tablete. Oricât de voluminos ar apărea un telefon cu husă, protejează telefonul foarte bine, mai ales dacă vei avea intenţia să-l vinzi ulterior. Oricum, suprafaţa de sticlă este rezistentă la zgârâieturi uşoare, de exemplu a unei chei, în buzunar.

Aş trece peste toate neajunsurile lui Z2 dar peste formă mi-e chiar greu să trec. La dimensiunea lui de 147x73x8.2mm (un telefon de dimensiuni mari; e mai mare decât HTC One M8 şi Samsung Galaxy S5) forma pătrăţoasă, fără rotunjimi accentuate face dificilă manevrabilitatea lui. Cu alte cuvinte, este dificil de ţinut în mână deşi cântăreşte doar 163 g. Pentru cei cu „big hands”, Z2 poate fi alegerea perfectă.

Cu o grosime de 8,2 mm, Xperia Z2 este cu foarte puţin mai gros decât Samsung Galaxy S5 care are 8.1 mm.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Camera foto

După cum era de aşteptat, camera foto este una foarte calitativă. Camera spate, poziţionată în lateral-stânga-sus (poziţionată în acest loc pentru a i se putea ataşa diferite obiective), este de 20.7 megapixeli, la fel ca la predecesorul Z1 – deci fără upgrade – şi conferă imagini foarte clare, iar cea din faţă, pentru autoportrete, este de 2.2 megapixeli, cu imagini bune doar în lumină puternică. Faptul că are autofocus nu reprezintă un plus în orice situaţie, de multe ori nu focalizează acolo unde ţi-ai dori, iar acest lucru poate fi deranjant.

SAMSUNG CSC

Camera poate înregistra imagini video în format 4K. Dacă nu Sony, atunci cine? Şi aici utofocusul poate afecta filmarea care încearcă să focalizeze atunci când se schimbă unghiurile. Dar este ok pentru filmări de amator.

Xperia Z2 are un obiectiv cu unghi larg de 27mm, care permite captarea mai multor detalii din scena fotografiată.

Evident, divizia de mobile de la Sony nu putea să nu împrumute câteva caracteristici de la divizia foto. Printre altele, stabilizatorul optic SteadyShot ce elimină mişcările camerei şi surprinde imagini neblurate şi procesorul BIONZ ce asigură imagini de calitate, cu detalii fine, două caracteristici pe care le-am întâlnit la excelenta cameră compactă Sony Cyber-shot HX300 cu zoom optic de 50x.  Ambele aduc camera de pe Z2 la performanţa şi calitatea unei camere foto compacte.

Iată câteva poze realizate cu Sony Xperia Z2, inclusiv câteva nocturne (preferatele mele), de o calitate foarte bună:

Sunet

Sunetul este ok pentru difuzoarele stereo amplasate frontal (simetric sus şi jos, în poziţia „portret”) dar nu se compară cu sunetul foarte puternic şi de foarte bună calitate al lui HTC One (M8), datorat noului sistem HTC BoomSound. Căştile nu m-au impresionat foarte tare din punct de vedere calitate sau altfel spus, nu sunt peste cele de la Galaxy S5.

Performanţe

Atât procesorul, cât şi memoria lui Z2, îl apropie ca performanţe de Galaxy S5 şi de HTC One (M8). Procesorul este un Snapdragon 801 de 2,3 GHz, iar datorită memoriei RAM de 3 GB şi a graficii Andreno 330, Z2 este excelent pentru jocuri. Cu alte cuvinte, răspunde rapid la comenzi.

Pe perioada testului, s-a blocat o singură dată (nu mai răspundea la comenzi), fiind necesară debranşarea. Eram în meniul de e-mail-uri, când imaginea a început să tremure, iar apoi a dispărut (ecran negru). Nerăspunzând la alte comenzi a trebuit să-i dau power off şi power on, iar apoi a mers.

Sony Xperia Z2 rulează sistemul de operare Android, versiunea 4.4.2 KitKat.

Excelentă autonomie a bateriei

Datorită dimensiunii considerabile, Sony a putut introduce la Z2 o baterie nu doar de dimensiuni mai mari ci şi una mai puternică, de 3.200 mAh, Z2 fiind, din testele efectuate de noi, cel mai eficace la capitolul autonomie baterie, comparându-l, deocamdată, doar cu S5 şi HTC One(M8) pe care le-am avut în teste.

Astfel, bateria m-a ţinut aproape 3 zile de folosire în regim obişnuit şi puţin peste o zi la folosire intensivă, inclusiv jocuri. Bateria nu este detaşabilă ceea ce pentru unii poate fi un incovenient. Pentru noi nu a fost.

Pe de altă parte, în Modul STAMINA, se poate reduce consumul bateriei. Acesta recunoaște faptul că nu utilizezi telefonul și în mod automat oprește funcțiile de care nu ai nevoie, păstrând în același timp notificările pe care le doreşti. În momentul în care se apasă butonul de alimentare, totul revine la normal.

Rezistenţa la apă şi praf

Apropos de caracteristica de rezistenţă la praf şi la apă, la fel ca la Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 are certificare IP58, iar ca exemplificare, vă rog să priviţi acest video în care smartphone-ul este băgat în apă, într-un recipient, apoi îngheţat bocnă, iar după ce rămâne doar un cub mare de gheaţă, în interiorul căruia este telefonul, acesta poate fi chiar apelat:

Pentru a rezista la apă şi praf, slotul microUSB şi slotul pentru cartela micro-SIM sunt acoperite cu un capac, în genul celui de la Samsung Galaxy S5, doar că este poziţionat în lateral, ceea ce este puţin incomod. La fel portul microSD este acoperit tot cu un capac. Nu sunt foarte practice capacele astea dar te obişnuie;ti cu ele. Nu îmi dau seama cum este protejat împotriva apei portul pentru căşti din partea superioară a telefonului.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

La fel va la Samsung Galaxy S5, cu Sony Xperia Z2 pot fi realizate chiar fotografii sau filmări sub apă.

De asemenea, în partea inferioară-stânga, Z2 are pe laterale 2 găuri de dimensiuni mici pentru a petrece un şnur ca la camerele foto compacte mici, în vederea manevrabilităţii în siguranţă, mai ales atunci când faci poze.

SAMSUNG CSC

Ce ne-a plăcut şi ce nu ne-a plăcut, pe scurt, la Sony Xperia Z2:

Plusuri

Minusuri

Design exclusivist, cu sticlă pe ambele feţe şi ramă de aluminiuMagnet pentru amprente şi praf
Rezistent la apă şi prafPătrăţos, greu de manevrat
Imagine clară a display-uluiÎn lumină puternică, cu soare puterbic, ecranul nu se vede foarte bine
Sunet puternic la boxeCalitate nu foarte ridicată a sunetului, în căşti
Viteză de execuţie, de download datorită procesorui puternic şi a memorie RAM de 3GLa folosire intensivă, camera se închide
Foarte intuitiv şi uşor de folositBlocare (o singură dată) cu ecran negru
Construcţie solidăSe încălzeşte excesiv
Cameră foto de foarte bună calitate. Filmare sub apă
Sunet clar în convorbirile telefonice
Bateria are autonomie mare

Specificaţii complete

Preţ: 2.549 lei – mai scump, făcând o comparaţie directă cu competitorii săi Samsung Galaxy S5 (2.499 lei şi HTC One (M8) 2.499 lei.

Concluzii: Sony Xperia Z2 iese din tiparul telefoanelor Android fiind un telefon cu un design și o construcție care îţi atrage atenţia.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa produselor electronice, electrocasnice, IT&C şi multimedia.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *